در این مقاله قصد داریم در زمینه طراحی و ساخت سیستم تصفیه فاضلاب میوه و سبزی شامل صنعت شست و شو، پوست کنی، بسته بندی و فریز میوه ها و سبزیجات اطلاعاتی را در اختیار شما دوستان قرار بدهیم.
بحران آب در سال های گذشته به خصوص در کشور ما سبب وضع قوانین محدود کننده برای صنایع، به جهت مصرف آب بالا و تولید فاضلاب های صنعتی، نموده است.
یکی از صنایعی که اخیرا مورد توجه قرار گرفته است صنعت شست و شوی میوه ها و سبزی ها می باشد.
کمیت فاضلاب تولیدی
معمولا این صنایع با توجه به نوع میوه و سبزی (میوه های درختی، ریشه ای و سبزیجات برگ دار) و همچنین نوع فرآیند شست و شو حدود 5 تا 10 لیتر تولید پساب به ازای هر کیلوگرم محصول را دارند.
پساب این صنایع طیف گسترده ای از آلودگی ها از قبیل سیلیس و گل و لای، دترجنت و مواد شیمیایی جهت شست و شو، پوست و ذرات میوه ها و … را شامل می شود که طبق جدول زیر آنالیز پساب حاصل از شست و شوی میوه ها و سبزی ها را باتوجه به نوع محصول تفکیک نموده ایم.
تعداد نمونه ها | 5 | 39 | 3 | 9 |
ماهیت | میوه درختی | ریشه ای | سبزیجات برگدار | میکس |
محصول | سیب ، آلبالو و .. | سیب زمینی ، هویج و .. | اسفناج و… | میکس |
نوع عملکرد (شست و شو W، شست و شو و پردازش WP) | W-WP | W-WP | WP | WP |
pH | 6-10.4 | 6.6-7.8 | 4.3-4.6 | 7-7.7 |
دما | 12-28 | 4-23 | 17-21 | 5-22 |
کدورت (NTU) | 4-82 | 86-1000 | 61-110 | 104-590 |
TS (mg/l) | 575-8860 | 575-13850 | 575-640 | 305-1980 |
TSS (mg/l) | 43-140 | 182-12730 | 30-215 | 290-650 |
TDS (mg/l) | 444-8740 | 364-1810 | 398-496 | 675-1370 |
COD (mg/l) | 20-3900 | 110-12100 | 50-580 | 105-170 |
BOD₅ (mg/l) | 10-2280 | 10-3760 | 154-620 | 10-1830 |
TOC (mg/l) | 7-1330 | 12-135 | 83-183 | 26-28 |
TN (mg/l) | 2-35 | 1-170 | 2-4 | 22-45 |
TP (mg/l) | 10-180 | 1-98 | 0-4 | 4-14 |
(mg/l)آمونیاک | 0-3 | 0-35 | 0-1 | 0.1-6 |
روش تصفیه فاضلاب میوه و سبزی
انتخاب روش مناسب تصفیه نیازمند مطالعات کافی و اطلاع دقیق از نوع محصول تولیدی و روش پردازش محصول، کیفیت تصفیه، ملاحضات اقتصادی و سایر فاکتورهای موثر دارد.
با توجه به تمامی عوامل فوق در اینجا متداول ترین روش تصفیه این صنایع را شرح می دهیم.
آشغال گیری
با توجه به ورود بخش زیادی از باقی مانده ها و آشغال های میوه ها، در این واحد از انواع آشغالگیرهای دهانه ریز و یا درشت با مش 50-200 میکرون استفاده می شود.
هیدروسیکلون
بعد از آشغالگیری توسط هیدروسیکلون ذرات درشت ماسه و سیلت توسط ایجاد نیروی ورتکس و اختلاف فشار داخلی جدا می شوند. این وسیله اقتصادی می تواند در انواع سیستم های جامد-مایع و یا مایع-مایع جهت جداسازی ذرات استفاده شود و به آسانی قابل تطبیق با سیستم پمپاژ موجود می باشد.
سانتریفیوژ
استفاده از استوانه های سانتریفیوژ سال ها به عنوان یکی از روش های موثر در آبگیری و تغلیظ لجن از هاضم های بی هوازی مورد استفاده قرارگرفته است.
در اینجا از این سیستم جهت جداسازی جامدات ریزتر از پساب با استفاده از نیروی سانتریفیوژ می کنیم.
فرآیند انعقاد و لخته سازی
با توجه به ماهیت شیمیایی پساب و ورود مقادیر زیادی از مواد شیمیایی، دترجنت، آفتکش ها، چربی و روغن و … و همچنین مواد کلوئیدی حاصل از گل و لای شست و شو، بهترین و اقتصادی ترین روش استفاده از فرآیند انعقاد و لخته سازی می باشد.
استفاده از منعقد کننده هایی مانند کلراید فریک و آلوم با دوز 200ppm و همچنین اکسید کننده هایی مانند پتاسیم پرمنگنات با دوز 1ppm با موفقیت به نتیجه رسیده اند.
در هرصورت جهت تعیین نوع و دوز مناسب مواد منعقد کننده آزمایش جارتست پیشنهاد می شود.
ته نشینی
پس از فرآیند انعقاد و لخته سازی و تشکیل لخته ها، در یک حوض ته نشینی زمان ماند کافی جهت ته نشینی این لخته ها فراهم می شود.
چربی گیر DAF
در مرحله چربی گیر DAF، با تزریق هوای فشرده به آن دسته از ذرات با چگالی کم که به آسانی ته نشین نمی شوند، و سایر مواد محلول اعم از چربی ها و روغن ها اجازه شناورسازی و جمع آوری از روی سطح داده می شود.
تصفیه تکمیلی
در این قسمت باتوجه به ماهیت فاضلاب و باقی آلودگی ها ممکن است. از یک یا چند واحد تصفیه تکمیلی استفاده شود که متداول ترین آن ها به شرح زیر می باشند:
فیلتراسیون
از فیلترهای شنی و کربنی جهت حذف باقی ذرات باقی از پساب و همچنین حذف رنگ و بوی نامطلوب از پساب استفاده می شود.
همچنین در مواردی که خروجی زلال تری مدنظر باشد. از اولترافیلتراسیون (UF) و میکروفیلتراسیون (MF) نیز می توان استفاده کرد.
الکتروکوواگولیشن (EC)
یکی از مطمئن ترین روش های تصفیه جهت حذف TSS و روغن های امولسیون استفاده از الکترودهای آهن و آلومینیم (انعقاد و لخته سازی الکتریکی) در فاضلاب و خنثی سازی بار ذرات جهت لخته سازی بهتر می باشد. که در کنار مزایای فراوان آن ، مسائل مصرف برق و مباحث اقتصادی آن نیز باید در نظر گرفته شود.
برای دیدن نحوه تصفیه فاضلاب میوه و سبزی در صفحه آپارات آب پاک روی لینک زیر کلیک کنید.
[aparat id=”gf9AS” width=”600″]
گندزدایی
درپایان مراحل تصفیه جهت استفاده مجدد پساب از واحد گندزدایی ازن و UV جهت ازبین بردن 100درصدی کلیفرم ها و عوامل بیماری زا استفاده می شود.
شرکت آب پالایش آراکیا با داشتن نیروهای متخصص و با بهره گیری از تجربیات چندین ساله خود آماده مشاوره های لازم در خصوص طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی پکیج های تصفیه فاضلاب میوه و سبزی و بازگردانی فاضلاب صنایع شستشو و بسته بندی جهت استفاده مجدد به کارفرمایان محترم می باشد.
جهت کسب اطلاع و مشاوره با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید:
026-34249245
026-34243958
شماره تلگرام و واتس آپ مجموعه “آب پاک“
09012362018