تصفیه فاضلاب صنایع غذایی امروزه از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.
صنایع غذایی مجموعه ای از صنایع را شامل می شود که استفاده از آب در آن ها بخش جدایی ناپذیری از صنایع محسوب می شود.
کارخانجات صنایع غذایی طیف گسترده ای از کارخانجات را شامل می شود.
این کارخانجات عبارتند از کارخانجات تولیدی انواع کنسرو، کمپوت، رب گوجه فرنگی، تولید خشکبار و آماده سازی حبوبات و سبزیجات خشک، لبنیات، قند و شکر، فراورده های گوشتی، انواع نان و بیسکویت، شیرینی و شکلات، تولید انواع شربت، آبمیوه و نوشیدنی ها، انواع چاشنی (مرباجات، ترشیجات، شوریجات و…) و…
به طور کلی کاخانجات صنایع غذایی به دو دسته کاخانجات فصلی و غیر فصلی طبقه بندی می شوند در کاخانجات فصلی تولید در ماه های خاصی از سال وجود دارد اما در کاخانجات غیر فصلی فرآیند تولید در تمامی فصول سال فعال بوده و لذا فاضلاب به طور مداوم تولید می شود.
فصلی یا غیر فصلی بودن این واحدها از عوامل بسیار مهم در انتخاب روش تصفیه مناسب می باشد.
در یک تقسیم بندی کلی مصرف آب در صنایع غذایی می تواند در یکی از ۴ گروه زیر قرار گیرد:
- خنک سازی
- فرآیند تولید
- دیگ های بخار و تولید بخار
- مصارف بهداشتی و خدماتی
کیفیت فاضلاب صنایع غذایی
فاضلاب تولیدی از صنایع غذایی با توجه به محصول تولیدی کارخانه می تواند گستره عظیمی از کیفیت و کمیت فاضلاب را شامل شود.
به عنوان مثال مقدار اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی (BOD) فاضلاب این صنایع در برخی موارد پایین تراز ۱۰۰ و گاهی بیشتر از ۱۰۰۰۰۰ میلی گرم در لیتر است.
میزان مواد معلق (TSS) نیز در فاضلاب های صنایع غذایی بسیار متغیر بوده و ممکن است تاحدود ۱۲۰۰۰۰ میلی گرم در لیتر متفاوت باشد .
مثال هایی از فاضلاب صنایع
در بین صنایع مختلف غذایی صنایع کنسرو سازی بیشترین فاضلاب را تولید می کند.
صنعت نیشکر بالاترین بار مواد معلق را ایجاد می کند.
فاضلاب صنایع غذایی دارای مواد آلی و چربی و روغن و مواد جامد معلق و … است.
با توجه به مقادیر بالای آن ها باید قبل از ورود به شبکه فاضلاب شهری فرآیند تصفیه بر روی آن انجام گیرد.
برای تصفیه صنایع تولید کمپوت و کنسرو امکان انجام عملیات پیش تصفیه را بر روی فاضلاب می باشد.
سپس آن را به سیستم جمع آوری فاضلاب شهری فرستاد.
آشغالگیری یک مرحله پیش تصفیه است که نقش مهمی در جداسازی ذرات موجود در فاضلاب دارد.
برای تصفیه فاضلاب حاصله روش ته نشینی شیمیایی به همراه سایر روش ها جهت تنظیم pH وکاهش غلظت جامدات معلق به کار برده می شود.
میزان اکسیژن خواهی بیولوژیکی فاضلاب (BOD) تولیدی صنایع نوشابه و آبمیوه سازی بین ۶۰۰ تا ۴۵۰۰ و اکسیژن خواهی شیمیایی ۱۲۰۰ تا ۸۰۰۰ می باشد.
در صنایع نوشابه سازی میزان تولیدی حجم فاضلاب در حدود 79 درصد میزان آب مصرفی است که بازچرخانی و استفاده مجدد آن می تواند نقش مهمی در کاهش مصرف آب و کمک به محیط زیست کند.
با توجه به غلظت بالای آلودگی فاضلاب های صنایع غذایی معمولا ترکیبی از روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی به منظور تصفیه پساب تولیدی ناشی از کارخانجات صنایع غذایی استفاده می شود تا پساب تصفیه شده در حدود استاندارد های مجاز سازمان حفاظت محیط زیست باشد.
روش های تصفیه فاضلاب صنایع غذایی
برای انتخاب فرآیند جهت تصفیه فاضلاب صنایع غذایی نیاز به آنالیز کیفی فاضلاب داریم.
با توجه به نوع و ماهیت فاضلاب فرآیند مورد نیاز جهت تصفیه انتخاب و طراحی می گردد.
روش های پیشنهادی به منظور تصفیه فاضلاب صنایع غذایی به شرح زیر است:
- روش بیولوژیکی هوازی مانند روش های EAAS، MBBR، IFAS و …
- و روش های بی هوازی مانند روش های UASB,ABR و …
به طور کلی قسمت های فرآیند تصفیه فاضلاب صنایع غذایی می تواند شامل بخش های زیر باشد.
با توجه به کیفیت فاضلاب تولیدی مجموعه می تواند بخش های دیگری به آن اضافه و یا کم گردد.
- آشغال گیری
- دانه گیری
- تصفیه بیولوژیکی
- ته نشینی
- گندزدایی
- مخزن ذخیره پساب
خدمات قابل ارائه شرکت آب پالایش آراکیا (آب پاک) در زمینه تصفیه فاضلاب صنایع غذایی شامل ساخت و راه اندازی پکیج کامل تصفیه فاضلاب و به استاندارد رساندن فاضلاب به حد استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست به منظور استفاده مجدد از پساب تصفیه شده در آبیاری و کشاورزی می باشد.
کارشناسان شرکت آب پاک با بهره گیری از تجربیات چندین ساله خود آماده مشاوره های لازم در خصوص تصفیه فاضلاب صنایع غذایی و طراحی،ساخت و نصب راه اندازی انواع پکیج های فاضلاب با مشخصات پروژه کارفرما خواهد بود.
جهت کسب اطلاع و مشاوره با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید:
026-34249245
026-34283958
شماره تلگرام و واتس آپ مجموعه “آب پاک“
09012362018
بازتاب: تصفیه فاضلاب کارخانجات - شرکت آب پاک تصفیه فاضلاب کارخانجات | آب پالایش آرا کیا
بازتاب: تصفیه فاضلاب به روش MBBR - شرکت آب پاک تصفیه فاضلاب به روش MBBR | آب پالایش آرا کیا