چربی گیر
چربی گیر یا گریس تراپ به انگلیسی Grease trap و در برخی کشورها معروف به دگریسر دستگاهی است که سر راه لوله خروجی از مراکز تولید فاضلاب چرب نصب می گردد.
این دستگاه با کاهش سرعت و خنک نمودن چربی باعث به تله انداختن چربی ها و تصفیه پساب می گردد.
سیستم چربی گیر یک حوضچه آرامش یا سکون جهت تعلیق چربی و روغن هاست.
همچنین به عنوان تصفیه کننده چربی، دستگاه بازیابی روغن از فاضلاب، چربی زدا یا سیستم جمع کننده چربی رستوران نیز شناخته می شود.
این محصول به منظور به تله انداختن گریسها و مواد جامد قبل از ورود به سیستم اگوی فاضلاب و یا چاه جذبی طراحی شده است.
در واقع دستگاه چربی گیر فاضلاب بعد از تجمیع کل پساب خروجی از بخش پخت و پز و شستشوی آشپزخانههای صنعتی و قبل از سپتیک تانک بصورت بخشی از سیستم لولهکشی و انتقال فاضلاب قرار می گیرد.
این سیستم چربی و روغنها را به دام میاندازد. و به فاضلاب اجازه میدهد تا به درون چاه جذبی به راحتی جذب شوند. و یا از طریق سیستم زهکشی به محل ایستگاه پمپاژ هدایت شوند.
به عبارت دیگر، زبالههای جامد و چربیها را از ضایعات مایع جدا شده. و به صورت رسوب شرایط دفع آن به یک ظرف جداگانه خارجی را فراهم می نماید.
دقت کنید به هیچ عنوان فاضلاب انسانی نباید وارد این سیستم حتی مدل فاضلابی گردد.
این سیستم ها معمولاً با فیلتراسیون جامد همراه هستند.
این محصول یک ظرف جعبه مانند است. که از فایبرگلاس، فولاد ضدزنگ، پلی اتیلن، چدن یا بتن ساخته شده است و بین سینک آشپزخانه و سیستم فاضلاب نصب شده است.
کاربرد چربی گیر در صنایع
این دستگاه میتواند در داخل آشپزخانه صنعتی (زیر سینکی) و یا در خارج از ساختمان که میتواند در بالای یا زیرزمین باشد، نصب شود.
فاضلاب رستوران ها، آشپزخانههای صنعتی و تالارها حاوی مقدار بسیار زیادی چربی و انواع روغن می باشد.
این چربی ها ساختار مولکولی بسیار سخت و قوی می باشند.
به همین جهت توسط میکروارگانیسم های هوازی و یا بی هوازی به راحتی قابل تجزیه نیستند.
در نتیجه نمی توان فاضلاب رستوران را بدون استفاده از سیفون چربی گیر به شبکههای فاضلاب هدایت نمود.
زیرا باعث آلودگی های محیط زیستی و گرفتگی مسیر فاضلاب خواهد شد.
سیفون نامی دیگر برای حوضچه جداسازی چربی از فاضلاب است.
برای جداسازی چربی و روغن از جریان فاضلاب آشپزخانههای صنعتی و رستورانها، از چربی گیر رستوران استفاده می شود.
مبنای طراحی این دستگاهها بر اساس شناور سازی روغن سبک وزن روی آب، همزمان با خنک کاری پساب خروجی از رستورانها می باشد.
مراحل عملکرد چربی گیر آشپزخانه و رستوران
در چربی گیر آشپزخانه و رستوران، فاضلاب پس از ورود از سبد آشغالگیر از جنس پلی اتیلن یا فایبرگلاس عبور می کند. تا مواد درشت دانه (مانند نخود، پوست مرغ، برنج و دانههای دیگر) از فاضلاب جدا شود.
حداکثر سرعت عبور جریان پساب رستوران کم و در حدود ۵۰ گالن بر دقیقه می بایست باشد.
در طی این جریان ذرات چربی و روغن به دلیل داشتن چگالی کمتر و سبک وزن تر بودن. به روی سطح دستگاه چربی گیر رستوران می آیند.
فاضلاب تقریبا تصفیه شده از بین پکینگ ها، که نقش بسزایی در بالا بردن سطح تماس آب دارند، عبور و فاضلاب عاری از مواد روغنی و چربی از دستگاه چربی زدا خارج می گردد.
در صورتی که پساب رستوران در حوضچه ای جمع گردد. پس از مدتی چربی و روغن موجود در آن جدا شده. و در سطح شناور می شود. لذا طی یک فرایند فیزیکی ساده، قابلیت جدایی از فاضلاب را خواهد داشت.
در فواصل زمانی مشخص چربی و روغن جمع آوری شده در سطح سیستم می تواند تخلیه شود.
همچنین این سیستم توانایی دارد میزان قابل توجهی از مواد معلق موجود در فاضلاب را نیز به روش ته نشینی حذف نماید.
از آنجا که چربی و روغن دارای مصارف خاصی در صنعت است، می توان آن را برای بازیابی مورد استفاده مجدد قرار داد.