شرکت مهندسی آب پالایش آراکیا با سابقه بیش از 15 سال در زمینه طراحی و ساخت پکیج تصفیه فاضلاب فعالیت دارد.
در این مقاله نحوه طراحی و کاربرد انواع پکیج تصفیه فاضلاب بطور کامل شرح داده شده است.

بحران آلودگی آب
ورود آبهای آلوده به دریاها میتواند سبب مرگ بسیاری از جانوران آبزی شود.
فراموش نکنیم که دنیای ما از دنیای موجودات آبزی، پرندگان، گیاهان و سایر موجودات جدا نیست.
بدلیل استفاده ما انسانها از تمام این موجودات و گیاهان دلیل خطر این آلودگیهای پی در پی بیشتر از هر چیزی متوجه خود ما و نسلهای پس از ماست.
با این حال، با مدیریت درست در حوزه تصفیه فاضلاب میتوان دوباره از منابع آبی برای مصارف مختلف استفاده کرد.
این کار از کمبود آب و هم از آلودگی و آسیب بیشتر به محیط زیست جلوگیری می کند.
طراحی و کاربرد پکیج تصفیه فاضلاب چیست ؟
برای تصفیه انواع پساب و فاضلاب در مجتمع ها و مکانهای مسکونی و تجاری، استفاده از انواع پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی یکی از راهکارهای مدرن میباشد.
این سیستم ها برای تصفیه انواع فاضلاب و به شکل متمرکز (پکیج) طراحی و ساخته می شوند.
پکیج تصفیه فاضلاب یک سیستم کاملاً مستقل برای تصفیه فاضلاب می باشد. پکیج تصفیه فاضلاب به صورت خودکار و بدون دخالت انسانی کار میکند.
سیستم تصفیه فاضلاب مانند یک مرکز تصفیه پساب دارای تمام بخشهای تصفیه خانه فاضلاب هستند.
به همین علت است که به این دستگاهها پکیج تصفیه فاضلاب گفته میشود.
پسابهای صنعتی یا بهداشتی و انسانی پس از هدایت به این سیستم و طی مراحل تصفیه به پسابی زلال و بدون بو و عاری از مواد معلق پالایش میگردند.
پس از تصفیه این پساب برای تخلیه به محیط زیست و یا هدایت به چاه های جذبی کاملاً بیخطر خواهد بود.
خروجی پکیجها با استاندارد های سازمان حفاظت محیط زیست بین المللی و ایران کاملاً تطابق دارد. از آن برای مصارفی مانند آبیاری کشاورزی، فضای سبز و آب مصرفی فلش تانک ها می توان استفاده کرد.
شرکت آب پاک تولید کننده پکیج های تصفیه فاضلاب
شرکت “آب پاک” به عنوان تولید کننده انواع پکیج تصفیه فاضلاب با سابقه بیش از 15 سال در این زمینه آماده ارائه مشاوره می باشد.
در زیر تصاویر تعدادی از پروژه های مجموعه آب پاک آمده است .
طراحی، خرید، نصب و راه اندازی و بهره برداری پکیج تصفیه فاضلاب به ظرفیت 600 مترمکعب در روز شهر جدید امیرکبیر / اراک

نصب و راه اندازی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی به ظرفیت 100مترمکعب در شبانه روز در مجتمع فرهنگی، رفاهی و نمازخانه بین راهی امام رضا (ع)

اجرای شبکه جمع آوری فاضلاب و احداث پکیج تصفیه فاضلاب به ظرفیت 40 مترمکعب

طراحی، تهیه، اجرا، نصب و راه اندازی پکیج تصفیه خانه فاضلاب به ظرفیت 900 مترمکعب در شبانه روز برای مدول اول و دوم مسکن مهر قوچ حصار نظرآباد

جهت استعلام قیمت، مشاوره رایگان و خرید انواع پکیج تصفیه فاضلاب با کارشناسان مجموعه “آب پاک” تماس حاصل فرمایید.
***** لینک مستقیم جهت تماس با ما *****
تاریخچه تصفیه فاضلاب
برخلاف فن های آبرسانی شهری و جمع آوری فاضلاب با تاریخچه ای نسبتاً طولانی و چند هزار ساله، پالایش و تصفیه فاضلاب بصورت امروزی خود، پیشینه تاریخی کوتاهی دارد.
تنها در نوشته های تاریخی از گفته ها و فرمان هایی که در پرهیز از آلوده سازی منبع های طبیعی آب و به ویژه رودخانه ها یاد شده است یا نتیجه گیری می شود که نیاکان ما بجز آگاهی از بدی های آلوده کردن منبع های طبیعی آب، از برخی روش های تصفیه طبیعی نیز به طور تجربی و محدود آگاهی داشته اند.
نخست از حدود یکصد سال پیش که رابطه میان اثر باکتری ها و میکروب های بیماری زا در واگیری و شیوع بیماری ها آشکار گشت، انسان به فکر پاکسازی آب های آلوده افتاد.
به عبارت دیگر فن تصفیه آب و فاضلاب در روند امروزی خود بیشتر بر اثر پیشرفت علم زیست شناسی و پزشکی بوجود آمده است.
پرداختن و توجه به این فن از آنجا آغاز شد که به تدریج برای جلوگیری از آلوده شدن منبع های طبیعی آب و به ویژه رودخانه ها، ورود فاضلاب به این منبع ها ممنوع شد.
این جلوگیری ها نیاز به تصفیه فاضلاب و استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب جهت تکامل روش های آن را ایجاب نمود.
تصفیه فاضلاب در جهان
با گذشت زمان و به ویژه پس از جنگ جهانی دوم، در نتیجه توسعه شهرها و صنایع، خطر آلودگی محیط زیست و در نتیجه نیاز به تصفیه فاضلاب با شدت بی سابقه ای افزایش یافت و همزمان به آن روش های بسیاری برای تصفیه فاضلاب بررسی، پیشنهاد و بکار گرفته شد.
در تکامل فن تصفیه فاضلاب از نظر زمانی، روش های طبیعی تصفيه جزء قدیمی ترین روش ها برای تصفیه می باشند.
از ده ها سال پیش تاکنون دریاچه های تثبیت و تصفیه فاضلاب در کشورهای اروپایی مورد استفاده قرار گرفته اند.
تصفیه فاضلاب در ایران
از زمان های بسیار دور لجن حاصل از چاه های جذب کننده فاضلاب به عنوان کود کشاورزی بکار گرفته می شد.
ولی در تمام این روش ها بیشتر تکیه بر بازیابی از مواد کودی فاضلاب بوده است و نه تصفیه آن.
در ایران وجود تصفیه خانه های فاضلاب پیشرفته سابقه تاریخی طولانی ندارند و تا چندی پیش محدود به چند تصفیه خانه محلی در نواحی شمال تهران که قدیمی ترین آنها تصفیه خانه صاحبقرانیه می باشد که در سال ۱۳۴۰ آغاز به کار کرده است، محدود بوده اند.
طبق آمار رسیده از شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، در چند دهه اخیر ده ها تصفیه خانه فاضلاب در کشور ساخته شده اند که بیش از یکصد عدد آنها مشغول به کار هستند.
صرفنظر از بازده آنها در کاهش آلودگی فاضلاب و تنها از نظر جمعیت زیر پوشش، بزرگترین آنها تصفیه خانه های اصفهان هستند که قدیمی ترین آنها در سال ۱۳۵۴ آغاز به کار کرده است.
لزوم استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب
هدف از تصفیه فاضلاب
با توجه به بحران جهانی آب و در راستای کمک به جبران کمبود منابع آبی، تصفیه فاضلاب یکی از مهمترین پارامترها به شمار می رود.
آب برگشتی از منابع تولید پساب فاضلاب توسط پکیج تصفیه فاضلاب به چرخه مصرف باز می گردد و می توان در چرخه تولید مجدد مورد استفاده قرار داد.
سیستم های تصفیه فاضلاب به انواع مختلفی از جمله : انسانی، بهداشتی و صنعتی تقسیم بندی می شوند که نوع آن به فاضلاب خروجی از منبع تولید بستگی دارد.
در تصفیه فاضلاب اهداف مختلفی مدنظر می باشد که در زیر به شرح آنها خواهیم پرداخت :
الف – تامین شرایط بهداشتی برای زندگی مردم
فاضلاب های شهری حاوی میکروب های گوناگون می باشد. بخشی از آن از میکروب های بیماری زا تشکیل می شود. این میکروب ها را با فرآیند تصفیه فاضلاب می توان از بین برد.
اما در صورتی که تصفیه فاضلاب صورت نگیرد و این فاضلاب به محیط زیست و منبع های طبیعی آب راه پیدا کند، خواه منابع آبی روی زمین و خواه منابع زیر زمینی موجب آلوده کردن منبع های آبی شده و نهایتاً با تماس انسان با این منبع ها خطر گسترش بیماری در بین مردم بوجود می آید.
ب – پاک نگهداری محیط زیست
طبق موارد مورد اول در صورت عدم تصفیه فاضلاب و ورود به محیط زیست مخاطراتی برای بهداشت مردم بوجود می آید.
همچنین بجز این خطرات عواقبی از جمله منظره زشت طبیعت، بوی نامطبوع و به طبع آن تولید حشرات را به دنبال دارد، که این حشرات خود ناقل میکروب های بیماری زا و آلوده سازی محیط زیست میگردد.
ج- بازیابی فاضلاب
در راستای گسترش تصفیه فاضلاب در زمینه های مختلف امروزه بازیابی های گوناگونی از فاضلاب انجام میگیرد که در ادامه مهمترین آنها آمده است :
کاربرد دوباره فاضلاب
با توجه به اینکه مقدار نمکهای معدنی محلول در فاضلاب به مراتب کمتر از آب دریاهای آزاد است و فاضلاب جزو آبهای شیرین ولی آلوده به حساب می آید، کاربرد دوباره فاضلاب تصفیه شده به جای آب شیرین برای آبیاری کشاورزی و فضاهای سبز دور شهرها به مراتب ارزانتر از شیرین سازی آب دریاهای شور است.
تولید کود طبیعی
لجن حاصل از تصفیه زیستی فاضلاب دارای مقدار زیادی از ترکیبات شیمیایی مانند : نیترات ها، سولفات ها و فسفات ها می باشد، که برای رشد گیاهان ارزش کودی دارند.
جهت قابلیت جذب لجن آن را طی فرآیندی با کودهای گیاهی (باقی مانده برگ و ساقه درختان) یا کودهای حیوانی (تاپاله گاو و گوسفند) و یا پس مانده مواد خوراکی باقی مانده از رستوران ها مخلوط کرده و پس از گذشت مدت زمانی به صورت کود طبیعی مورد استفاده قرار می دهند.
یکی از مزایای تهیه این کودهای طبیعی از فضولات حیوانی جلوگیری از آلودگی آب های زیرزمینی از یک سو و تولید کود طبیعی از سوی دیگر می باشد.
تولید انرژی
در انباره های هضم لجن نزدیک به 70% از گازهای تشکیل شده گاز متان می باشد.
این گاز ارزش سوختی معادل ارزش سوختی گاز طبیعی در شبکه شهری را دارا می باشد.
کاربرد این گاز در تصفیه خانه ها به شرح زیر است :
- با سوزاندن و گرم کردن دیگ بخار گرمای مورد نیاز یکانهای تصفیه خانهها را فراهم میکند.
- در تصفیه خانههای بزرگ نیز با جمع آوری این نوع گاز و به کارگیری توربینهای گازی سبب حرکت ژنراتورهای برقی و در نهایت تولید برق می شود.
کاربرد دوباره فاضلاب تصفیه شده برای نیازهای غیر خانگی
برای کاربردهای خانگی جزئی کمتر از 10درصد از تمام نیاز آبی کشور مورد نیاز است .
برای مصارفی از جمله آبیاری کشاورزی، آبیاری فضای سبز، نیاز کارخانه ها و نیاز دامداری و غیره، 90 درصد از نیاز آبی کل کشور مورد نیاز می باشد.
با به کارگیری فاضلاب تصفیه شده و با در نظر گرفتن شرایط بهداشتی می توان 90 درصد از نیازهای آبی که در بالا ذکر شد را برطرف نموده و به افزایش آب شیرین جهت مصارف کاربردهای خانگی کمک نمود.
با توجه به اینکه فاضلاب جزو آب های شیرین ولی آلوده به حساب می آید، کاربرد دوباره فاضلاب به مراتب ارزان تر از شیرین کردن آب دریا در شهرهای کرانه خلیج فارس و یا دریای خزر و غالباً ارزانتر از شیرین کردن آب های لب شور چاه ها در شهرهای مرکزی ایران است.
فاضلاب تصفیه منبعی نزدیک محل های مسکونی می باشد، مقدار آن در ماه های گوناگون سال نسبتأ یکسان و خشکسالی ها تأثیر چندانی در تولید آن ندارد.
کاربرد دوباره فاضلاب تصفیه برای آبیاری کشاورزی علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب شیرین به علت وجود مواد کودی در آن، منبع غذایی خوبی برای گیاهان می باشد.
انواع فاضلاب و ویژگی های آن
آلودگی فاضلاب ها بیشتر به واسطه ی وجود مواد آلی در آنها نمودار می شود.
مواد آلی موجود در فاضلاب ها ناپایدار می باشد.
همچنین آنها را با کمک اکسیژن دهی و اکسیداسیون تبدیل به نیتریت ها، نیترات ها و فسفات ها می کنند.
سپس به صورت ته نشین شده از فاضلاب جدا کرد.
برای نشان دادن درجه آلودگی فاضلاب معمولا بجای اندازه گیری مقدار مواد آلی موجود در فاضلاب، مقدار اکسیژن لازم برای اکسیداسیون مواد نامبرده را اندازه گیری می کنند.
در آزمایش های تعیین درجه آلودگی فاضلاب نمی توان تمام اکسیژن مورد نیاز برای اکسیداسیون مواد اکسید پذیر در فاضلاب را اندازه گیری کرد و اجبار از روش های تقریبی استفاده می شود.
آلاینده های فاضلاب
BOD
BOD معیار مهمی برای سنجش کیفیت آب است. این مولفه، اندازه گیری میزان اکسیژن مورد نیاز باکتری ها و سایر موجودات زنده برای اکسید کردن مواد آلی موجود در نمونه آب در یک دوره 5 روزه در دمای 20 درجه سانتیگراد می باشد.
COD
تمام کربن آلی را به استثنای برخی از مواد هوازی (بنزن، تولوئن، فنول و غیره) که در واکنش به طور کامل اکسید نشده اند، اندازه گیری می کند.
یک واکنش اکسیداسیون شیمیایی است که آمونیاک اکسید نمی شود.
TSS
کل جامدات معلق (TSS) شامل تمام ذرات معلق در آب است که از فیلتر عبور خواهند کرد. با افزایش سطح TSS، یک بدنه آبی شروع به کاهش توانایی خود برای حمایت از تنوع آبزیان می کند.
جامدات معلق گرما را از نور خورشید جذب می کنند، که دمای آب را افزایش می دهد و متعاقباً سطح اکسیژن محلول را کاهش می دهد (آب گرمتر اکسیژن کمتری نسبت به آب خنک نگه می دارد).
PH
معیاری است برای میزان اسیدی/ بازی بودن آب. محدوده از 0 تا 14 است که 7 خنثی است.
مقدار PH کمتر از 7 نشان دهنده اسیدیته است. PH بیشتر از 7 نشان دهنده یک باز یا محیط قلیایی است.
در واقع PH اندازه گیری مقدار نسبی هیدروژن و یون های هیدروکسیل (گروه هیدروکسیل) آزاد در آب است.
آبی که یون هیدروژن آزاد بیشتری دارد اسیدی است، در حالی که آبی که یون هیدروکسیل آزاد بیشتری دارد بازی است. از آنجایی که pH می تواند تحت تأثیر مواد شیمیایی موجود در آب قرار گیرد، pH یک شاخص مهم از آب است که به صورت شیمیایی در حال تغییر است.
PH آب قابلیت انحلال پذیری (مقدار قابل حل در آب) و در دسترس بودن بیولوژیکی (مقدار قابل استفاده توسط آبزیان) ترکیبات شیمیایی مانند مواد مغذی (فسفر، نیتروژن و کربن) و فلزات سنگین (سرب، مس، کادمیوم و غیره) را نشان می دهد.
به عنوان مثال، pH علاوه بر بررسی تأثیر فراوانی میزانی و نوعی فسفری موجود در آب، تعیین می کند که آیا آبزیان می توانند از آن استفاده کنند یا خیر.
در جدول زیر آلاینده های مهم فاضلاب ذکر شده است :

فاضلاب ها بسته به شکل پیدایش و ویژگی آنها به سه گروه تقسیم می شوند :
- خانگی
- صنعتی
- و فاضلاب های سطحی
فاضلاب خانگی

از فاضلاب دستگاه های بهداشتی خانه ها (توالت ها، دستشویی ها، حمام ها، ماشین های لباسشویی و ظرفشویی، پساب آشپزخانه ها و فاضلاب حاصل از شستشوی قسمت های گوناگون خانه) می باشد.
خواص فاضلاب خانگی در سطح یک کشور تقریباً یکسان و تنها غلظت آنها بسته به مقدار مصرف سرانه آب در شهرها تغییر می کند.
آنچه در شبکه های گردآوری فاضلاب شهری، به نام فاضلاب خانگی جریان دارد بجز فاضلاب خانگی خالص دارای مقداری فاضلاب بدست آمده از مغازه ها، فروشگاه ها، تعمیرگاه ها، کارگاه ها، رستوران ها و مؤسسه هایی مانند آنها نیز است که اجباراً در سطح شهر و به طور پراکنده وارد کانال های گرد آوری فاضلاب می شوند.
بنابراین با توجه به نوع و تعداد اینگونه مؤسسه ها ممکن است نوع فاضلاب در شهر تغییر کند.
چنین فاضلابی را فاضلاب خانگی ناخالص نیز می نامند.
رنگ فاضلاب
رنگ فاضلاب خانگی نشان دهنده عمر آن است. فاضلاب تازه دارای رنگ خاکستری است. پس از مدتی که فاضلاب گندید و کهنه شد رنگ آن تیره و سیاه می شود.
بوی فاضلاب
ناشی از گازهایی است که بر اثر متلاشی شدن مواد آلی بوجود می آید.
در فاضلاب تازه بو قابل تحمل تر از فاضلاب کهنه است.
بوی فاضلاب کهنه بیشتر ناشی از گاز هیدروژن سولفوره است.
همچنین بوی فاضلاب بر اثر فعالیت باکتری های بی هوازی و حاصل احیای سولفات ها به سولفیت ها می باشد.
در صورت هوا و اکسیژن کافی در فاضلاب، باکتری های بی هوازی از فعالیت باز ایستاده و باکتری های هوازی مواد آلی فاضلاب را تجزیه می کنند.
گاز کربنیک مهمترین گاز تولیدی از کار این باکتری هاست.
بنابراین مانند روند تصفیه خانه های فاضلاب اگر اکسیژن کافی به فاضلاب دمیده شود، فاضلاب بی بو می شود.
درجه اسیدی
فاضلاب های خانگی خالص و تازه معمولا حالتی خنثی و یا متمایل به قلیایی دارند.
ماندن و شروع عمل گندیدگی گازهای اسیدی (هیدروژن سولفوره) تولیدی و درجه اسیدی فاضلاب کاهش یافته، خاصیت اسیدی بوجود می آورد.
هرچه درجه گرمای محیط بیشتر باشد عمل گندیدن و تعفن زودتر رخ می دهد.
در شرایط نسبتاً متعارفی عمل تعفن سه تا چهار ساعت پس از تولید فاضلاب شروع می شود.
دمای فاضلاب
درجه گرمای فاضلاب به علت اعمال زیستی باکتری های موجود در فاضلاب می باشد.
مقدار آن بیشتر از درجه گرمای آب در همان محیط است.
همچنین در سردترین روزهای زمستان درجه گرمای فاضلاب غالباً از ۱۰ درجه سانتی گراد کمتر نمی شود.
در روزهای معمولی فاضلاب درجه گرمایی در حدود ۲۰ درجه سانتی گراد دارد.
مواد خارجی در فاضلاب
در فاضلاب همیشه مقداری مواد خارجی به صورت محلول و یا نامحلول و معلق وجود دارد.
مقدار مواد خارجی فاضلاب در حدود 10 درصد و بقیه آن را آب تشکیل می دهد.
مواد خارجی معلق نیز خود به دو گروه ته نشین پذیر و ته نشین ناپذیر بخش می شوند.
وزن مخصوص فاضلاب
با توجه به وزن سبک مواد خارجی موجود در فاضلاب و نیز وجود برخی گازهای محلول در آن، وزن مخصوص فاضلاب کمی کمتر از وزن مخصوص آب و به نزدیک 0.99 تن به متر مکعب می رسد.
در عمل معمولاً وزن مخصوص فاضلاب را برابر آب فرض می کنند.
موجودات زنده در فاضلاب
فاضلاب همیشه مقداری زیاد موجودات زنده ذره بینی مانند ویروس ها و میکروب ها (باکتری ها) را به همراه دارد.
تنها بخش کمی از این موجوات زنده ممکن است بیماری زا باشند.
دو گروه دیگر از موجودات زنده موجود در فاضلاب، یعنی باکتری های هوازی باکتری های بی هوازی حتی در تصفیه فاضلاب نقشی مثبت و بسیار کمک کننده دارند.
شمار موجودات زنده در یک سانتی متر مکعب از فاضلاب شهری به یک تا چند میلیون عدد نیز می رسد.
فاضلاب های صنعتی
پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی، تصفیه خانهای در مقیاس کوچکتر جهت تصفیه فاضلاب صنایع مختلف میباشد.
اهمیت ساخت پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی به منظور تصفیه فاضلابی که از صنایع و کارخانجات مختلف تولید میگردد، نمایانگر میشود.
همه صنایع مانند صنایع غذایی، صنایع پوشاک، صنایع تولیدات مواد شیمیایی و… از آب به منظور تولید محصولات استفاده می کنند.
درصد زیادی از این آب تبدیل به فاضلاب شده و نیاز است که قبل از تخلیه به محیط زیست تصفیه صورت گیرد.
فاضلاب صنعتی بر اساس نوع محصول تولیدی دارای کیفیت و کمیت مختلفی است و در دسته فاضلابهای خطرناک دسته بندی میگردد.
به طور مثال در صنایع فلزی، فرآیند تولید یا پوشش قطعات فلزی، فاضلاب حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین از قبیل مس، کادمیوم، نقره، جیوه، کرم و یا نیکل است.
این عناصر از خطرناکترین عوامل آلاینده میباشد و دارای اثرات ژنتیکی و سرطانزائی میباشد.
صنایع لبنی نیز مقدار زیادی چربیهای محلول از بخشهای مختلف واحد تولید را وارد فاضلاب می کند.
عناصر و چربیهای محلول نام برده بایستی با روشهای مخصوص جداسازی و حذف گردد.

مشخصات فاضلاب های صنعتی
آلایندههای فاضلاب صنعتی را به دو دسته آلی و غیرآلی تقسیم می کنند.
پارامترهای غیرآلی فاضلاب صنعتی آنیونهایی از قبیل فسفاتها و سولفاتها و ….
همچنین کاتیونهایی مانند کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و… و یا فلزات سنگینی از قبیل کروم، نیکل، آرسنیک است که در فاضلابهای صنعتی یافت میشوند را شامل میشود.
پارامترهای آلی فاضلاب ترکیباتی هستند که وزن مولکولی بالایی دارند از قبیل چربی و روغن، پروتئین، ترکیبات کربندار و… که بعضاً در تصفیه بیولوژیکی حذف این آلایندهها دشوار است.
خواص فاضلاب های صنعتی و پس آب کارخانه ها کاملاً به نوع فرآورده کارخانه بستگی دارد.
معمولاً آلودگی آنها کمتر از فاضلاب های دیگر و بیشتر به صورت وجود مواد نفتی و روغن می باشد.
فرآیندهای تصفیه فاضلاب صنعتی
تصفیه فاضلاب صنعتی با سه روش فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی انجام میگیرد که بسته به نوع فاضلاب تولیدی در صنایع مختلف از روشهای متفاوتی برای حذف آلایندههای موجود در آن میتوان استفاده کرد.
در تصفیه فیزیکی فاضلاب روشهایی مانند آشغالگیری، دانهگیری و تهنشینی و… بکارگرفته می شود.
همچنین تصفیه شیمیایی شامل فرآیندهای انعقاد و لختهسازی میباشد.
در این فرآیندها با اضافه کردن مواد شیمیایی تسریع در عملکرد این فرآیندها اتفاق میافتد و آنها را بهبود میبخشد.
به منظور تصفیه بیولوژیکی از سیستمهای مختلف هوازی و بیهوازی برای تصفیه فاضلاب صنعتی میتوان استفاده کرد.
با توجه به بالا بودن مقدار COD در فاضلابهای صنعتی استفاده از روشهای بیهوازی مانند UASB ،UAFB ،ABR و… راندمان بهتری خواهد داشت.
پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی آب پاک
این نوع پکیجها در صنایعی از قبیل صنایع لبنی، صنایع غذایی، صنایع کاغذسازی و سایر صنایع و کارخانجات کاربرد دارد و نتایج مطلوبی را برای کارفرما محترم به همراه خواهد داشت.
از جمله مزایای این پکیجها میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
- بهرهبرداری آسان
- احتیاج به فضای کم
- توجیه اقتصادی
- قابلیت جا به جایی پکیجها
- مطابق با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست
- یکسال گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش
تفاوت فاضلاب کارخانه ها با نوع خانگی عبارتند از :
الف. امکان وجود مواد و ترکیب های شیمیایی سمی در فاضلاب کارخانه ها بیشتر است.
ب. غالبا خاصیت خورندگی بیشتری دارد.
ج. خاصیت قلیایی و یا اسیدی زیاد دارد.
د. امکان وجود موجودات زنده در آنها کمتر است.
در فاضلاب برخی از کارخانه ها (کارخانه های بهره برداری از معادن، کارخانه های فولادسازی و کارخانه های شیمیایی) بیشتر مواد خارجی را مواد معدنی تشکیل می دهند.
در صورتی که در برخی دیگر از کارخانه ها مانند کارخانه های تهیه مواد غذایی و کارخانه های نشاسته سازی بیشتر مواد خارجی در فاضلاب، مواد آلی هستند.
درجه آلودگی این فاضلاب ها می تواند گاهی چندین برابر و حتی ده ها برابر آلودگی فاضلاب خانگی باشد.
فاضلاب های سطحی (آب های سطحی)

فاضلاب های سطحی ناشی از بارندگی و ذوب یخ ها و برف های نقاط بلند هستند.
در شروع بارندگی درجه آلودگی فاضلاب های سطحی زیاد و پس از پاک شدن سطح های بارش، مقدار آلودگی آنها کاسته می شود.
بیشترین بخش مواد خارجی را در این فاضلاب ها مواد معدنی مانند ماسه و شن تشکیل می دهند که بر اثر شستشوی خیابان ها وارد فاضلاب می شوند.
پس مانده ذرات گیاهی و حیوانی و مواد نفتی و دوده، بخش های دیگری از مواد خارجی موجود در آب های سطحی را تشکیل می دهند.
مزایای استفاده از پکیج های تصفیه فاضلاب
- راندمان بالای تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی
- امکان تغییر و ارتقاء آسان پکیج فلزی تصفیه فاضلاب در زمان بهره برداری
- بهره برداری و نگهداری ساده پکیج تصفیه فاضلاب
- عدم تولید بوی نامطبوع بدلیل هوازی بودن فرآیند تصفیه
- عدم نیاز به تجهیزات اضافی بدلیل کامل بودن تجهیزات و سیستم تصفیه
- دارای پساب خروجی مطابق با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران
- ساخت، نصب و راه اندازی در سریع ترین زمان ممکن
- قابلیت جابجایی بالا و استفاده در مکان های مختلف حتی پس از نصب و راه اندازی
- عدم نیاز به انجام عملیات ساختمانی پیچیده در محل نصب
- قابلیت ساخت با ابعاد مختلف با توجه به فضا و شرایط
- در دسترس بودن لوازم یدکی در صورت نیاز به تعمیرات
- هزینه نگهداری و تعمیر پایین مناسب
- مصرف انرژی پایین
- دارای شوک پذیری آلی و هیدرولیکی
مهمترین موارد کاربرد فاضلاب تصفیه شده در کارخانهها
الف – کاربرد فاضلاب تصفیه شده در سامانههای خنک کننده
آب مورد نیاز کارخانهها برای خنک کردن ماشینها، بخش مهمی از کاربرد آب شیرین را شامل میشود.
دو روش برای خنک کردن آب در کارخانهها معمول است.
کاربرد یک بار آب، که به علت زیادی مصرف استفاده از فاضلاب تصفیه شده اقتصادی نیست.
در عمل برای صرفه جویی در فاضلاب تصفیه شده و خنک کردن آب از سامانههای خنک کننده آب استفاده میشود.
- در برج های آب خنک کن یک قسمت از حجم فاضلاب تصفیه تبخیر و موجب خنک شدن یک درصد حجم فاضلاب تصفیه به مقدار ۵/۵ سانتی گراد می شود.
چکه های آب خنک شده در استخر زیر برج جمع آوری و دوباره مصرف می شود.
مشکل اصلی کاربرد فاضلاب تصفیه شده در برج های خنک کننده ایجاد رسوب روی قسمت های گوناگون برج است.
برای کاهش رسوب و جلوگیری از افزایش غلظت نمک ها در فاضلاب تصفیه باید بخشی از آن به صورت پس آب از مدار خارج و به شبکه جمع آوری فاضلاب شهری فرستاده شود.
و بجای آن فاضلاب تصفیه تازه به مدار افزوده شود.
- استخرهای آب خنک کن نیز برای خنک کردن آب بکار می روند.
همچنین از سطح استخر برای بخار کردن و خنک کردن فاضلاب تصفیه شده استفاده می شود.
مشکل کاربرد استخرهای آب خنک کن نیاز به زمین فراوان است. همچنین مساحت آن باید با توجه به شرایط اقلیمی محل محاسبه شود.
مقدار فاضلاب تصفیه لازم برای جایگزینی در کارخانه ها (کارخانه های تولید برق، پتروشیمی، تولید فرآورده های فلزی و پالایشگاه های نفت) در حدود ۲۵ تا ۵۰ درصد همه مصرف آب کارخانه است.
ب- کاربرد فاضلاب تصفیه شده در آب گرم کن ها
کاربرد فاضلاب تصفیه شده در این قسمت ها نیاز به رعایت شرط های ویژه است.
به طور معمول هرچه فشار درون آب گرم کن بیشتر باشد ویژگی های فاضلاب تصفیه شده افزایش می یابد.
آب آشامیدنی نیز باید، برای بهبود کیفیت و کاهش سختی، پیش از کاربرد در آب گرم کن کارخانه ها تصفیه شود.
ج- کاربرد فاضلاب تصفیه شده در فرایندهای صنعتی
فاضلاب تصفیه در کارخانه ها علاوه بر سامانه های خنک کننده و آب گرم کن ها، به عنوان یک ماده اولیه در فرایند تولید نیز به کار می رود.
کاربرد فاضلاب تصفیه شده در این بخش و کیفیت آن به طور کامل بستگی به نوع فرایند صنعتی دارد.
ساختار پکیج تصفیه فاضلاب (اولیه، ثانویه، نهایی)
برای فراهم آوردن سطوح مختلف تصفیه، عملیات و فرایندهای واحد را با یکدیگر گروه بندی می کنند.
- از لحاظ تاریخی، اصطلاح «مقدماتی» و یا «اولیه» به عملیات واحد فیزیکی،
- ثانویه به فرایندهای واحد زیست شناختی و شیمیایی،
- و «پیشرفته» یا «ثالث» به ترکیبی از هر سه نوع اطلاق می شد.

فرایند پالایش یا تصفیه فاضلاب را معمولاً به سه مرحله تقسیم می کنند.
مرحله یکم
این مرحله تصفیه مقدماتی نامیده می شود.
شامل تصفیه فیزیکی از قبیل آشغال گیری، دانه گیری، ته نشینی مواد معلق، و بالاخره خشک کردن و دفع لجن می باشد.
تصفیه مقدماتی فاضلاب عبارت از جداسازی اجزایی از فاضلاب است که می توانند مشکلاتی در نگهداری با بهره برداری، فرایندها و سیستم های جنبی تصفیه ایجاد کنند.
آشغالگیری و خرد کردن نمونه هایی از عملیات مقدماتی برای جداسازی قطعه سنگ ها و تکه پارچه ها هستند؛
دانه گیری به منظور حذف مواد معلق درشتی انجام می شود.
در این بخش قسمتی از مواد آلی و مواد جامد معلق از فاضلاب جدا می شود.
جداسازی معمولاً با عملیات فیزیکی چون آشغالگیری و ته نشینی انجام می شود.
خروجی تصفیه اولیه معمولاً حاوی مقدار قابل ملاحظه ای مواد آلی است و میزان BOD نسبتاً بالایی دارد.
با رعایت کامل شرایط تصفيه ثانویه سازمان حفاظت محیط زیست، به تدریج تصفیه خانه هایی که فقط از روش تصفیه اولیه استفاده می کنند تعطیل خواهند شد.
مرحله دوم
مرحله دوم تصفیه فاضلاب یا تصفیه ثانویه شامل تصفیه زیستی با استفاده از باکتری های گوناگون هوازی موجود در فاضلاب و تصفیه زیستی با استفاده از باکتری های بی هوازی برای تصفیه فاضلاب می باشد.
لجن راهبری تأسیسات تصفیه ثانوی نسبت به مرحله یکم نیاز به صرف انرژی و هزینه بیشتری دارد.
هدف عمده تصفیه ثانویه جداسازی مواد آلی قابل تجزیه زیستی و مواد جامد معلق است.
اغلب در تعریف تصفیه ثانویه سنتی از روش ضدعفونی کردن نام می برند.
ترکیب فرآیندهای جداسازی اجزای مزبور را تصفیه ثانویه سنتی می نامند. که در برگیرنده تصفیه زیست شناختی به وسیله لجن فعال، راکتورهای فیلم ثابت یا سیستم های تالابی و ته نشینی است.
مرحله سوم
تصفیه پیشرفته فاضلاب تعاریف فراوانی دارد. همیشه فراتر از تصفیه ثانویه سنتی می باشد.
هدف تصفیه پیشرفته، جداسازی اجزایی مانند مواد مغذی، ترکیبات سمی و مقادیر زیاد مواد آلی و مواد جامد معلق است.
علاوه بر فرآیندهای جداسازی مواد مغذی، عملیات یا فرآیندهای واحدی که اغلب در تصفیه پیشرفته فاضلاب مورد استفاده اند عبارت اند از لخته سازی شیمیایی، انعقاد و نه نشینی که پس از آن مراحل صاف کردن و کربن فعال شده انجام می شوند.
فرایندهای تبادل یونی و اسمز معکوس که در مواد جامد محلول برای جداسازی یون خاص یا برای احیا مورد استفاده قرار می گیرند کمتر به کار می روند.
همچنین از این نوع تصفیه در کاربردهای مختلف برای بازیابی فاضلاب، مثلاً در هنگام نیاز به آب با کیفیت بالا برای سیستم های خنک کننده صنعتی و تزریق به منابع زیرزمینی استفاده می شود.
تصفیه پیشرفته و یا تصفیه نهایی شامل زلال سازی و کاربرد یک یا چند روش از تصفیه های تکمیلی زیر می باشد :
- ادامه فرایند نیترات زدایی
- گذرانیدن فاضلاب از صافی های ماسه ای و یا صافی های بسیار ریزگذر.
- استفاده از کربن فعال
- نمک زدایی با روش تعویض ين
- روش اسموزی وارونه
در برخی موارد و بسته به نوع مصرف پساب کلر زدایی و جز آن …
گندزدایی فاضلاب هنگام خروج از تصفیه خانه (پساب)، فرایندی اجباری است.
در صورت درستی تمام تأسیسات یک تصفیه خانه، در مرحله دوم تصفیه آلودگی فاضلاب را ۹۰ تا ۹۶ درصد کاهش داد.
این کاهش آلودگی برای برقراری ضوابط لازم جهت دفع فاضلاب به منبع های طبیعی آب، حفظ بهداشت و پاک نگه داشتن محیط زیست کافی است.
ولی در صورتی که بخواهیم از فاضلاب تصفیه شده برای آبیاری فضاهای سبز درون شهرها استفاده کنیم، یک تصفیه پیشرفته که مرحله سوم را تشکیل دهد، لازم است.
در صورت تصفیه خودبخودی فاضلاب توسط منبع های طبیعی آب و پس از مطالعات کامل امکان تصفیه مقدماتی می باشد.
باقی فرآیند تصفیه نیز به عهده طبیعت می باشد.
واحدهای (اجزای) پکیج تصفیه فاضلاب
مصرف آب در محیط و شرایط مختلف باعث افزایش آلاینده های گوناگون می گردد.
هر یک از آلاینده ها با توجه به ویژگی آنها آسیب هایی را به انسان و محیط زیست وارد می کند.
آب مصرف شده در محیط های مسکونی بخاطر حجم زیاد مواد شوینده و فاضلاب سرویس های بهداشتی به پساب بسیار مضری تبدیل می شود.
ورود پساب واحدهای مسکونی به طبیعت در رشد و شیوع بیماری های واگیردار اثرگذار است.
این مسئله در شرایطی اهمیت بیشتری پیدا می کند که فاضلاب های محیط های بیمارستانی و درمانی که حاوی مقدار زیادی مواد ضدعفونی کننده و حاوی عوامل بیماری زا هستند نیز افزوده شوند.
در شرایطی که امکان اتصال به فاضلاب شهری وجود ندارد، استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی یک ضرورت خواهد بود.
انتخاب روش تصفیه مصنوعی (ساخت پکیج تصفیه فاضلاب) می تواند به یکی از دلایل زیر انجام گیرد :
الف. کافی نبودن قدرت تصفیه طبیعی منبع های آبی موجود در مجاورت شهر برای دفع فاضلاب به آنها.
ب. نیاز به بهره برداری از منبع طبیعی آب برای آشامیدن و یا شنا و نظایر آن.
ج. شرایط اقلیمی نامناسب محل برای استفاده از تصفیه طبیعی هم چون وجود زمستان های بلند و سرمای بسیار شدید.
د. احتمال بهره برداری نادرست از تأسیسات تصفیه طبیعی و در نتیجه خطر گسترش بیماری های مختلف به ویژه مالاريا.
ه. کافی نبودن زمین ارزان قیمت جهت پخش فاضلاب در روی آن و یا ایجاد دریاچه های تصفیه فاضلاب در آن.
تفاوت اصلی فاضلاب با آب تمیز، فراوانی مواد خارجی و به ویژه مواد آلی در آن است.
از این رو هدف از تصفیه فاضلاب عبارتست از :
الف. گرفتن مواد معلق و شناور از فاضلاب.
ب. اکسیداسیون مواد ناپایدار آلی موجود در فاضلاب و تبدیل آنها به موادی پایدار مانند نیترات، سولفات ها و فسفات ها و سپس ته نشین ساختن و جداسازی آن مواد.
ج. جداسازی مواد سمی محلول و نامحلول از فاضلاب نظیر ترکیبات فلزهای سنگین
د. گندزدایی و کشتن میکروب ها در فاضلاب.
تمام کارهای نامبرده در طبیعت و در مدت نسبتاً طولانی و نزدیک به چندین روز خود بخود انجام می گیرد.
تصفیه فاضلاب چه به صورت مصنوعی و در تصفیه خانه و چه به صورت طبیعی و خود به خودی به سه گونه انجام می شود:
اول – تصفیه مکانیکی یا تصفیه فیزیکی
دوم – تصفیه زیستی یا تصفیه بیولوژیکی
سوم – تصفیه شیمیایی
تصفیه مکانیکی یا تصفیه فیزیکی
تصفیه مکانیکی متشکل از یک رشته فرآیندهایی که در آنها تنها از خواص مکانیکی و فیزیکی برای جداسازی مواد خارجی معلق در فاضلاب استفاده می شود می باشد.
مهمترین روش های مکانیکی متداول در تصفیه خانه های فاضلاب عبارتند از:
الف – گذرانیدن فاضلاب از صافی ها و گرفتن مواد معلق موجود در آن
ب – ته نشین کردن مواد معلق در فاضلاب و جداسازی آنها
ج – شناور کردن مواد معلق و گرفتن آنها از سطح فاضلاب
در هریک از روش های نامبرده تصفیه زیستی به صورت خود بخودی و توام با تصفیه مکانیکی انجام می گیرد.
ولی مقدار و اثر این روش ها در برابر تصفیه مکانیکی ناچیز است.
تصفیه شیمیایی نیز تنها هنگامی که از مواد شیمیایی برای سرعت و تشدید پدیده های مکانیکی با تصفیه مکانیکی توام باشد استفاده می شود.
تصفیه زیستی یا تصفیه بیولوژیکی
در طبیعت میان نمک های معدنی نظیر نیترات ها، فسفات ها، سولفات ها و… و ترکیبات آلی مانند پروتئین انواع اسیدهای آلی، الکل و جز آن سیکل بسته ای به صورت زیر وجود دارد :
مواد معدنی با گرفتن گرمای ناشی از تابش خورشید توسط موجودات گیاهی جذب و تبدیل به مواد آلی می شوند.
در این کنش و واکنش معمولاً گیاهان اکسیژن آزاد می سازند. این پدیده فتوسنتز نامیده می شود.
حیوانات و باکتری ها با جذب اکسیژن، مواد آلی ناپایدار را به مواد پایدار معدنی تبدیل می کند.
همچنین دوباره به طبیعت باز می گردانند.
بعلاوه این اکسیداسیون گرما نیز تولید می شود.
قسمتی از مواد آلی جذب شده از سوی حیوانات (باکتری ها) و همچنین قسمتی از مواد معدنی جذب شده توسط گیاهان صرف خودسازی و تولید مثل آنها می شود.
در یک تصفیه خانه فاضلاب هرگاه تصفیه مکانیکی برای کاهش آلودگی فاضلاب کافی نباشد، از کار موجودات زنده ای بنام باکتری های هوازی و یا بی هوازی برای ادامه تصفیه فاضلاب یاری می گیرند.
مرحله دوم تصفیه فاضلاب (تقسیم بندی تصفیه زیستی)
کار یکان های تصفیه زیستی (مرحله دوم تصفیه فاضلاب) در تصفیه خانه همانند تشدید عملی است که به طور خود بخودی در طبیعت رخ می دهد؛
دو گروه باکتری های هوازی و بی هوازی جزو گروه باکتری های ساپروفیت هستند.
با ایجاد محیطی مناسب برای رشد و افزایش تعداد باکتری های فوق، مدت زمان تصفیه طبیعی را از چندین روز به چند ساعت کاهش می دهند.
این گروه مواد غذایی خود را بر خلاف باکتری های انگلی از اجساد و پس مانده موجوات زنده تأمین می کنند.
به همین دلیل این دسته از باکتری ها کارگران تصفیه خانه فاضلاب نامیده می شوند.
تصفیه زیستی به موارد زیر تقسیم بندی می گردد :
– با کمک باکتری های هوازی
– باکتری های بی هوازی
– باکتری های هوازی نیترات ساز و باکتری های بی هوازی نیترات زدا
– و با کمک باکتری های فسفات زدا
تصفیه شیمیایی
اساس کار در تصفیه شیمیایی بر کاربرد مواد شیمیایی در تصفیه فاضلاب قرار دارد.
در تصفیه خانه های فاضلاب، مواد شیمیایی مانند کلروفریک و انواع مختلف پلیمرها را برای تأثیر روی مواد خارجی نامحلول و کلوئیدی و یا مواد محلول در فاضلاب بکار می برند.
بجز این از مواد شیمیایی مانند کلر برای گندزدایی و کشتن میکروب های موجود در فاضلاب و نیز برای کاهش بر در تصفیه خانه فاضلاب استفاده می شود.
روش های تصفیه شیمیایی، کمتر در تصفیه خانه های فاضلاب شهری مورد استفاده قرار می گیرند.
این روش ها بیشتر در تصفیه فاضلاب های صنعتی بکار می روند.
اما به علت استفاده روز افزون از مواد شیمیایی در زندگی روزمره و ورود این مواد به فاضلاب های شهری، مساله تصفیه شیمیایی در تصفیه خانه های فاضلاب شهری نیز کم کم مورد توجه قرار می گیرد.
دسته بندی در این روش بصورت زیر می باشد :
- استفاده از مواد شیمیایی برای تأثیر روی مواد خارجی محلول در فاضلاب
- استفاده از مواد شیمیایی برای تأثیر روی مواد خارجی نامحلول در فاضلاب
- گندزدایی
موارد استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب
انواع سیستم تصفیه فاضلاب (دامداری، بیمارستان، لبنیات، قالیشویی، انسانی، بهداشتی)
کاربردها شامل موارد زیر است :
- تصفیه و حذف آلاینده های صنعتی از مواد آلوده و پساب های تولید رنگ، مواد غذایی، پالایشگاه ها، پتروشیمی و …
- حذف آلاینده های پساب های بیمارستانی و کلینیک های درمانی و از بین بردن باکتری های بیماری های واگیردار
- بکار بردن مجدد از آب فاضلاب ها در امور کشاورزی و صنعتی از طریق تصفیه و افزایش کیفیت پساب
- استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی کمپ های نظامی، مسکونی، هتل ها، فرودگاه ها و … برای تصفیه فاضلاب انسانی

جهت کسب اطلاعات بیشتر از کاربردهای نامبرده مقالات مجموعه آب پاک به تفکیک زیر ذکر شده است :
- تصفیه فاضلاب بیمارستان
- قالیشویی
- کارواش
- نساجی
- کاغذ و مقوا
- صنایع غذایی
- شیرابه زباله
- کشتارگاه دام و طیور
- کارخانجات
- صنایع شستشوی میوه و سبزیجات
- هتل
- تصفیه آب مرغداری
- مجتمع بین راهی
انواع پکیج تصفیه فاضلاب از نظر جنس سازه (فلزی، بتنی، پلی اتیلنی، فایبرگلاس)
پکیج های تصفیه فاضلاب تولیدی شرکت آب پاک به لحاظ جنس بدنه ای به چند دسته تقسیم می گردد :
فلزی
در این نوع سیستم تصفیه فاضلاب بدنه اصلی دستگاه از ورق فولادی سیاه به همراه سه لایه رنگ آمیزی اپوکسی تولید می گردد.
ضخامت بدنه و ضخامت ورق کف بر اساس درخواست کارفرما قابل تغییر می باشد.
این نوع پکیج از فولاد ST37 و یا ST52 ساخته می شود.
ورق های دیواره و کف با پروفیل و در برخی از موارد با ناودانی مهار می شوند تا مقاومت سازه ای پکیج را حفظ کنند.
پس از اتمام عملیات ساخت تمامی سطوح پکیج سند بلاست و سپس به وسیله ایرلس (Airless) سه لایه رنگ آمیزی می گردد.
در سطوح داخلی سه لایه رنگ به ترتیب زینک ریچ اپوکسی، لایه میانی و کولتار اپوکسی و در سطوح خارجی در تماس با محیط سه لایه رنگ زینک ریچ اپوکسی، لایه میانی و پلی اورتان زده می شود.
پایپینگ پکیج تصفیه فاضلاب از جنس گالوانیزه، پلی اتیلن و پلی پروپیلن می باشد.
مزیت پکیج تصفیه فاضلاب فلزی
بزرگ ترین مزیت پکیج تصفیه فاضلاب فلزی نسبت به نمونههای بتنی، پلی اتیلنی و کامپوزیت قیمت مناسب تر و همچنین هوادهی یکنواخت فاضلاب می باشد.
معایب پکیج تصفیه فاضلاب فلزی
ایراد اصلی پکیج تصفیه فاضلاب فلزی زنگ زدن بدنه دستگاه بدلیل اسیدی بودن پساب می باشد.
به همین دلیل بسیاری از کارفرمایان، مهندسین مشاور و خریداران سیستم های تصفیه فاضلاب هوازی را به سمت نمونه دیگر سوق داده است.
ولی سندبلاست راهکاری برای این ایراد می باشد.
رنگ آمیزی پکیج فلزی
پکیج تصفیه فاضلاب شرکت آب پاک پس از طراحی و ساخت به کارگاه رنگ منتقل می شود.
همانطور که گفته شد، ابتدا سطح پکیج ها سند بلاست می شود.
سندبلاست به معنای پاشیدن شن و ماسه بر روی سطح است.
این امر به این دلیل ایجاد یک سطح فولاد زبر از زنگ زدگی های احتمالی سطح پکیج جلوگیری می نماید.
عمل سندبلاست به وسیله کمپرسور، شلنگ و نازل انجام می شود.
پلی اتیلنی
در پکیج پلی اتیلنی از لوله های دوجداره پلی اتیلن با قطر های 2 متر و 2.5 متر و حتی 3 متر استفاده می گردد.
ظرفیت پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی به تولید کننده خواهد گفت از چه نوع لوله ای و با چه قطری به منظور ساخت بدنه استفاده نماید.
بزرگ ترین مزیت طراحی و ساخت پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلن مقاومت بالای پلی اتیلن در برابر خاصیت اسیدی فاضلاب و مدفون شدن آن و نهایتاً کاهش فضای مورد نیاز برای راهبری از پکیج می باشد.
فایبرگلاس
از پکیج فایبرگلاس در جایی که حساسیت محل تصفیه خانه به دلیل شرایط محیطی بسیار بالاست استفاده می شود.
که در برابر تمامی ترکیبات موجود در فاضلاب مقاوم است.
بتنی
جنس دیواره و بدنه پکیج پیش ساخته از بتن مسلح ضد سولفات تشکیل شده است.
یکی از مهمترین ویژگیهای پکیج تصفیه فاضلاب بتنی، عمر بسیار بالا و قیمت مناسب آن است.
پکیج تصفیه فاضلاب بتنی معمولاً در زیر زمین مدفون شده و فضای کمی را برای ایجاد تصفیه خانه اشغال میکند.
یکان های مهم تصفیه خانه فاضلاب
مهم ترین یکان هایی که در یک تصفیه خانه بزرگ ممکن است ساخته شوند عبارتند از :

ایستگاه پمپاژ ورودی فاضلاب
به علت جریان ثقلی در لوله انتقال فاضلاب از شهر به تصفیه خانه معمولاً لوله در نقطه ورود به تصفیه خانه نسبت به سطح زمین در گودی قرار می گیرد.
تأسیسات بالا آورنده فاضلاب (تلمبه خانه) نخستین واحد در یک پالایشگاه فاضلاب می باشد.
در صورتی که شیب زمین پیش از تصفیه خانه زیاد باشد و در نتیجه بتوان لوله ورودی به تصفیه خانه را در عمق کمی کار گذاشت، بهتر است که تلمبه خانه را پس از آشغال گیر قرار داد تا ایمنی کار پمپ ها بیشتر شود.
آشغالگیر
همانند پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی، لازم است به عنوان پیش تصفیه، ذرات جامد معلق در پساب ها را جمع آوری نمود.

انجام این عمل با تجهیزات مختلفی قابل انجام است که از مهم ترین آنها می توان به آشغالگیرها اشاره نمود.
انواع آشغالگیر دستی، مکانیکی و زوج توری در این پکیج در نظر گرفته شده اند که از ورود ذرات جامد معلق به سایر تجهیزات تصفیه جلوگیری می کند.
انتخاب و استفاده از این آشغالگیرها در مرحله اول به مقدار ذرات معلق و اندازه آنها بستگی دارد.
آشغالگیر مورد استفاده برای فاضلاب شهری آشغالگیر مکانیکی می باشد.
این آشغالگیر را معمولاً از میله هایی با سطح مقطع دایره (به قطرهای ۱۶ تا ۳۰ میلی متر) و یا از تسمه های فولادی با سطح مقطع مستطیل (به پهنای ۳۰ تا ۸۰ میلی متر و کلفتی ۱۰ تا ۲۰ میلیمتر) می سازند.
بسته به شکل کاربرد آشغال گیر آنرا به آشغال گیرهای دستی و آشغالگیرهای مکانیکی تقسیم می کنند.
آشغال گیر دستی
نوع دستی آشغالگیرها برای تصفیه خانه های کوچک قابل استفاده هستند.
اگر مقدار ذرات کم باشد می توان از نوع دستی استفاده نمود. جمع آوری ذرات انباشته در این نوع آشغالگیر توسط نیروهای انسانی قابل انجام است.
آشغال گیر مکانیکی
برای پالایشگاه های فاضلاب شهرهای بزرگ (بزرگتر از ۳۰۰۰۰ نفر) به علت زیادی حجم آشغال و مشکلات نیروی انسانی از یک سو و احتمال آلودگی محیط زیست تصفیه خانه و حفظ بهداشت کارکنان آن از سوی دیگر باید آشغال گیرهای مکانیکی بکار گرفته شود.
آشغال گیر مکانیکی معمولاً به صورت متناوب و خودکار عمل می کند.
مطابق با اصول تصفیه وجود آشغال گیر سبب موارد زیر می شود :
- کاهش سطح مقطع جریان
- ایجاد افت فشار
- و در نتیجه اختلاف ارتفاع در دو طرف آن
حوض دانه گیر (ماسه گیر)
مخزن دانه گیر نخستین یکانی است در تصفیه خانه که عمل ته نشینی در آن انجام می گیرد.
هدف از ته نشین سازی در این حوض ها، جداسازی مواد دانه ای و تجزیه ناپذیر معدنی مانند ذرات ماسه به قطرهای بزرگتر و یا مساوی 0.1 تا 0.2 میلیمتر است.
بجز جداسازی مواد دانه ای باید ساختمان این حوض ها و سرعت جریان در آنها به گونه ای باشد که مواد سبک آلی تجزیه پذیر ته نشین نشده و وارد تصفيه خانه شوند.
مجرای تنگ گذر
اندازه گیری دائمی مقدار فاضلاب ورودی به تصفیه خانه جهت راهبری و بهره برداری درست از تأسیسات آن لازم است.
برای تعیین مدت زمان توقف فاضلاب در یکان های گوناگون پالایشگاه فاضلاب به ویژه در استخرهای هوادهی و ته نشینی و نیز برای تعیین مقدار لجن برگشتی و کلر مصرفی آگاهی بر مقدار فاضلاب ضروری است.
جهت اندازه گیری مقدار فاضلاب در کانال های روباز از مجراهای تنگ گذر استفاده می شود. تنگ کردن مجرای کانال به سه صورت ممکن است انجام گیرد.
باریک کردن پهنای کانال، بالا آوردن کف آن و بالاخره ترکیبی از هر دو حالت نامبرده.
کانال وانتوری
معروفترین و قدیمی ترین مجرای تنگ گذر کانال وانتوری است. این کانال کار لوله وانتوری را برای تعیین دبی جریان در کانال های روباز انجام می دهد.
معمولاً در تصفیه خانه های فاضلاب کانال وانتوری را با تنگ کردن پهنای کانال می سازند.
در فاضلاب های با مقدار کم، برای کمک به ایجاد جریان سیلابی و عمق بحرانی در فاضلاب، همزمان پهنای کانال را کاهش و کف آنرا نیز بالا می آورند.
در طراحی کانال وانتوری باید جریان سیلابی در پایین دست و پس از گلوگاه آن کنترل شود.
پارشال فلوم
پارشال فلوم از نظر اصول کار خود مانند کانال وانتوری است. تنها جزئیات ساختمانی آن تفاوت های جزئی با کانال وانتوری دارد.
استخرهای ته نشینی اولیه
استخرهای ته نشینی بیشترین قسمت تصفیه مکانیکی را در یک تصفیه خانه فاضلاب به عهده دارد.
همچنین در بازده تمام تصفیه خانه نیز تأثیر چشم گیری دارد.
جای استخرهای ته نشینی نخستین در تصفیه خانه پیش از یکان های تصفیه زیستی است، در حالی که استخرهای ته نشینی نهایی پس از یکان های نامبرده قرار می گیرند.
در برخی از روش های تصفیه مانند روش هوادهی گسترده (ممتد) از ساختن استخرهای ته نشینی نخستین خودداری می شود و فاضلاب مستقیماً وارد استخرهای هوادهی می شود.
در استخرهای ته نشینی نخستین معمولاً ذرات معلق نسبتاً درشت ته نشین می شوند. این مواد که غالباً منشاء آلی دارند برخلاف آنچه در عوض های دانه گیر از فاضلاب جدا می شوند، سبک وزن و دارای سطحی نسبتاً زیاد می باشد.
لجنی که از استخرهای ته نشینی نخستین بدست می آید برخلاف استخرهای ته نشینی نهایی از موادی درشت تر و هضم نشده و کاملاً ناپایدار و فساد پذیر تشکیل می شود.
بدین جهت تفاوت اصلی در طراحی استخرهای ته نشینی نخستین و نهایی در مقدار بار سطحی و مدت زمان توقف فاضلاب در آنها نمودار می شود.
یکان های تصفیه زیستی با روش هوادهی
در تصفیه خانه های فاضلاب شهری یکان های مربوط به تصفیه زیستی فاضلاب مهمترین قسمت تصفیه خانه را تشکیل می دهند که بیشترین قسمت از کاهش آلودگی فاضلاب در آنها انجام می گیرد.
در تصفیه خانه هایی که تنها تصفیه مکانیکی، جوابگوی ضوابط درخواستی برای آلودگی پساب خروجی نباشد، لازم می شود که بجز تصفیه نامبرده از تصفیه زیستی نیز برای رسیدن به هدف استفاده شود.
از این رو تصفیه زیستی را برخی تصفیه ثانوی نیز می نامند.
مهمترین یکان هایی که در تصفیه خانه های فاضلاب شهری برای تصفیه زیستی با روش هوازی بکار می روند، عبارتند از صافی های چکننده، استخرهای هوادهی و صافی های ماسه ای.
در دو روش صافی چکننده و ماسه ای باکتری های هوازی روی قطعات قلوه سنگ و یا روی دانه های ماسه و به طور کلی روی بسترهایی ثابت نشسته، مواد آلی فاضلاب را تجزیه می کنند و در روش استخرهای هوادهی این باکتری ها روی لخته های متحرک و شناور فاضلابی در استخرها قرار می گیرند.
استخرهای ته نشینی نهایی
استخر ته نشینی نهایی پس از یکان ها تصفیه زیستی ساخته می شود. هدف از ساختمان آن ته نشین کردن مواد بسیار ریزی است که در فاضلاب به صورت معلق وجود دارند.
بنابراین بر خلاف استخر ته نشینی نخستین وجود استخر ته نشینی نهایی همیشه ضروری است.
در روش کاربرد لجن فعال بجز وظیفه نامبرده استخر ته نشینی نهایی وسیله ای است که با کمک آن لجن فعال را از فاضلاب جدا ساخته و قسمتی از آنرا به استخر هوادهی برگشت می دهند.
حوض کلرزنی
پس از ته نشین شدن فاضلاب در استخر ته نشینی نهایی و پیش از ورود آن به منبع های طبیعی آب باید فاضلاب گندزدایی شود.
متداول ترین روش گندزدایی فاضلاب کاربرد کلر است.
همچنین کلر باید نخست با آب مخلوط و سپس آب کلر به نسبت کافی به فاضلاب افزوده شود.
کلر باید دست کم ۱۵ دقیقه در حالت بیشترین جریان با فاضلاب در تماس باقی بماند.
برای اینکه این مدت زمان تأمین شود و با توجه به اینکه فاضلاب تصفیه شده ای که وارد حوض کلرزنی می شود فاقد مواد معلق درشتی است که در مدتی کوتاه ته نشین شوند، سرعت جریان را در حوض کلرزنی کم و پیرامون 7.5 تا ۱۰ سانتیمتر در ثانیه انتخاب می کنند.
ولی این سرعت هیچگاه نباید از 2.5 تا 3.3 سانتی متر در ثانیه کمتر شود.
از سوی دیگر به علت اینکه قسمتی از مواد محلول در فاضلاب با کلر اکسید و تبدیل به مواد نامحلول گشته و ته نشین می شود، لازم است کف حوض کلرزنی شیب بسیار کمی داشته و در انتهای آن چاهکی برای گردآوری و بیرون آوردن لجن پیش بینی شده باشد.
برای تامین مدت زمان تماس کلر با فاضلاب و جلوگیری از ته نشین شدن ذرات بسیار ریز معلق فاضلابی در حوض کلرزنی را مانند شکل زیر به صورت یک رشته کانال های رو باز می سازند.
استخر غلیظ کننده لجن
لجن اضافی حاصل از استخر ته نشینی نهایی و از استخر ته نشینی نخستین، دارای غلظتی نسبتاً کم است.
به ویژه لجن حاصل در روش هوادهی و استفاده از لجن فعال و مخصوصاً در روش هوادهی گسترده غلظتی بسیار اندک دارد.
در صورتی که بخواهند لجن را مستقیماً وارد بسترهای لجن خشک کن کنند زمین مورد نیاز باید بزرگ باشد.
حجم این مخزن ها در صورتی که لجن را برای هضم تکمیلی به مخزن های هضم لجن بفرستند، زیاد می باشد.
بنابراین در هر صورت هزینه سرمایه گذاری و ساختمانی تصفیه خانه سنگین می شود.
برای صرفه جویی در هزینه های اولیه باید حجم لجن را کاهش داد. برای رسیدن به این هدف از استخرهای ویژه ای جهت غليظ کردن لجن استفاده می شود.
یکان های هضم لجن
با وجود اینکه حجم لجن در تصفیه خانه های فاضلاب نسبت به حجم تمام فاضلاب بسیار ناچیز است، تصفیه کامل آن تا اندازه ای که لجن خاصیت متعفن شدن را از دست بدهد، مستلزم سامانه های (تأسیسات) نسبتاً پیچیده و پرهزینه ای است.
لجنی که در روش های گوناگون تصفیه فاضلاب بدست می آید معمولاً به طور کامل تصفیه نشده، مواد جامد و معلق آلى فسادپذیر و ناپایدار در آن وجود دارد.
فرایند تصفیه تکمیلی لجن، به دو صورت هوازی و بی هوازی ممکن است انجام پذیرد. تصفیه نهایی لجن را اصطلاحاً هضم لجن می نامند.
هضم هوازی لجن
هر نوع لجنی از استخرهای ته نشینی نهایی یا نخستین در روش های لجن فعال یا صافی چکنده بدست آمده است می تواند با این روش هضم و تثبیت شود.
برتری های این روش با روش هضم بی هوازی عبارتند از :
- لجن آب باقیمانده در این روش دارای الودگی (5 BOD) كمتری است.
- فرآیند تصفیه ی لجن بدون بو است.
- لجن تصفیه شده بهتر آب خود را از دست می دهد.
- لجن بدست آمده خاصیت کودی بیشتری دارد.
- ساده تر بودن راهبری و نگهداری سیستم و نیاز کمتر به نیروی انسانی متخصص.
- حساسیت کمتر سیستم نسبت به تغییرات کمی و کیفی لجن مورد تصفیه
- کمتر بودن هزینه ی سرمایه گذاری نخستین
زیادی مصرف برق عیب اساسی این روش نسبت به روش هضم بی هوازی لجن است.
بجز در مواردی که بتوان از گاز متان بدست آمده در روش هضم بی هوازی بهره برداری کرد، عدم وجود این گاز در روش هضم هوازی می تواند به عنوان یک عیب به حساب آید.
هضم بی هوازی لجن (تصفیه زیستی با روش بی هوازی)
نتیجه کار باکتری های بی هوازی در هضم بی هوازی، تولید گازهای H2S , CO2 , N2 و سرانجام گاز متان CH4 است.
گازهای H2S , CO2 در نتیجه مرحله اول هضم لجن یا مرحله اسیدی بدست می آیند و گاز CH4 بیشتر در مرحله دوم هضم لجن و یا مرحله متانی (قلیایی) تولید می شود.
مرحله اسیدی نامطلوب بوده و در راهبری انباره تعفن کوشش می شود که هضم لجن در مرحله متانی انجام گیرد. باکتری های متانی که در مرحله دوم فعالیت می کنند بسیار حساسند.
تاریکی، درجه گرمای مشخص و وجود آب به مقدار دست کم ۵۰ درصد در لجن برای زندگی این باکتری ها لازم است.
تغییرات درجه گرمای لجن به شدت در پایین رفتن فعالیت این باکتری ها و در نتیجه بد کار کردن انبار هضم لجن مؤثر است.
بهم زدن تدریجی لجن وارده به انبار تعفن و آمیختن آن با لجن موجود در انبار در بازده سامانه های (تأسیسات) هضم لجن تأثیری چشم گیر دارد.
به طوری که بر این مبنا نیز نوع انبارها تقسیم بندی می شوند.
سامانه های (تأسیسات) خشک کردن لجن
لجنی که با یکی از روش های هوازی یا بی هوازی کاملاً هضم و تثبیت شده است، می باید خاکستری رنگ و فاقد بوی ناخوشایند باشد.
چنین لجنی آب خود را به سادگی از دست می دهد و خاصیت چسبندگی ذرات آن بسیار کم است.
از نظر جنس، مقدار مواد آلی لجن نامبرده بسیار ناچیز و بیشتر آن را نمک های معدنی هم چون نیترات ها، فسفات ها و سولفات ها تشکیل داده است.
کاربرد آن به عنوان کود طبیعی در کشاورزی بسیار مناسب است.
برای خروج این لجن از تصفیه خانه باید به غلظت آن افزود. بنابراین باید غلظت لجن به ۵۰ تا ۸۵ درصد برسد.
در صورتی که لجن را به صورت پودر بسته بندی و در اختیار کشاورزان قرار دهند، باید بیش از ۱۵ درصد آب در آن وجود نداشته باشد.
مهم ترین روش ها جهت دستیابی به این هدف عبارتند از :
- استفاده از بسترهای لجن خشک کن
- کاربرد روش های مکانیکی مانند استفاده از نیروی گریز از مرکز در دستگاه های لجن خشک کن دورانی
- استفاده از فیلترهایی که با فشار و مکش، آب لجن را می کشند
- روش های حرارتی که بوسیله آنها با گرم کردن لجن، آب انرا بخار و از آن جدا می سازند.
فرآیندهای مورد استفاده در ساخت پکیج
جهت تصفیه فاضلاب در پکیج و بسته به شرایط آب و هوایی، محدودیت زمین و کیفیت و کمیت فاضلاب از فرآیندهای زیر استفاده می شود :
- پکیج تصفیه فاضلاب با فرآیند لجن فعال – سیستم تصفیه فاضلاب به روش هوادهی گسترده
- MBBR یا سیستم تصفیه فاضلاب به کمک پکینگ مدیا – تصفیه فاضلاب به روش MBBR
- IFAS یا سیستم تصفیه فاضلاب به کمک پکینگ مدیا – تصفیه فاضلاب به روش IFAS
- MBR یا سیستم تصفیه فاضلاب به کمک ممبران – تصفیه فاضلاب به روش MBR
- SBR یا سیستم تصفیه فاضلاب ناپیوسته – تصفیه فاضلاب به روش SBR
بهره برداری
بهره برداری مناسب و صحیح اولین قدم در مراقبت از تاسیسات و تجهیزات پکیج تصفیه فاضلاب است.
این موضوع از ایجاد هزینه های تعمیرات در آینده جلوگیری به عمل می آورد.
پکیج های شرکت آب پاک با توجه به مشخصات آن دارای دفترچه های راهنمای بهره برداری است.
در هنگام تحویل پکیج مدنظر به کارفرما، دفترچه بهره برداری آن نیز همراه آن در اختیار کارفرما قرار می گیرد.
هم چنین این شرکت آماده پاسخگویی به تمام سوالات کارفرمای محترم در این خصوص می باشد.
استاندارد خروجی فاضلاب
استاندارد خروجی فاضلاب به استناد ماده 5 آئیننامه جلوگیری از آلودگی آب و با توجه به ماده 3 همین آئیننامه تهیه و تدوین گردیده است.
وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نیرو، صنایع سنگین، معادن و فلزات کشور و کشاورزی توسط سازمان حفاظت محیط زیست نیز در تهیه استاندارد خروجی فاضلاب موثر می باشند.
بر اساس این استاندارد خروجی پکیج فاضلاب به صورت زیر میباشد:
- تخلیه به آبهای سطحی
- کشاورزی و آبیاری فضای سبز
- ورود به چاه جاذب
- استفاده مجدد
برای دانلود فایل استاندارد کلیک نمایید.
طراحی و ساخت انواع پکیج تصفیه فاضلاب
مطابق با قوانین محیط زیست ایران، تخلیه فاضلاب بهداشتی مستقیماً و بدون انجام عملیات تصفیه به منابع آب سطحی و زیرزمینی، ممنوع می باشد.
بنابراین هدف شرکت مهندسی آب پاک، طراحی سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی به جهت جلوگیری از این مشکلات می باشد.
در طراحی پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی هدف طرح مورد نظر علاوه بر سادگی، استاندارد پساب خروجی جهت آبیاری فضای سبز، طبق درخواست سازمان محیط زیست ایران می باشد.
طراحی و ساخت تصفیه خانه صنعتی
بطور خلاصه اطلاعات لازم برای طرح یک تصفیه خانه ی فاضلاب را می توان به سه گروه زیر تقسیم کرد :
گروه اول – اطلاعات کمی از فاضلاب
- شمار جمعیت زیر پوشش تصفیه خانه در زمان حال
- پیش بینی آن برای مراحل مختلف ساختمانی در آینده
همچنین نوع شبکه گردآوری فاضلاب و میزان نفوذ آب های زیرزمینی و آب باران در شبکه، عواملی موثر در تعیین ضریب های نامبرده می باشد.
گروه دوم – اطلاعات کیفی از فاضلاب
اطلاعات کیفی برای انتخاب مقدار آلودگی ورودی به تصفيه خانه شامل نوع فاضلاب و درصد فاضلاب های خانگی، تجارتی و صنعتی می باشند.
در صورت وجود واحدهای صنعتی بزرگ و ورود فاضلاب آن به شبکه جمع آوری فاضلاب شهر، اطلاع کامل از ترکیب فاضلاب آنها لازم است.
آگاهی بر وجود یا عدم وجود مواد سمی در فاضلاب صنعتی و نیز وجود و یا عدم وجود تصفیه خانه ویژه آن واحد صنعتی و میزان تأثیر آن روی فاضلاب واحد صنعتی پیش از دفع آن به شبکه شهری لازم است.
گروه سوم – اطلاعات در مورد جای تصفیه خانه
شامل اطلاعات جغرافیایی، اقلیمی و حقوقی می باشند.
- بازدید از جای تصفیه خانه و نواحی مجاور آن؛
2. انجام آزمایش مکانیک خاک از جاهایی که ساختمان یکان های گوناگون تصفیه خانه در آن پیش بینی شده است.
و…
پساب تولیدی در واحدهای صنعتی، پالایشگاه ها و کارخانجات پتروشیمی از خطرناک ترین فاضلاب است. ورود آنها به طبیعت یک تهدید جدی به شمار می رود.
فاضلاب تولیدی این واحدها شامل مواد آلی بسیار مضر و فلزات سنگین و مواد سمی می باشند.
به همین دلیل جهت تجزیه و تصفیه آلاینده ها باید در طراحی و ساخت تصفیه خانه صنعتی مراحلی قرار گیرد.
مراحل ساخت پکیج های تصفیه فاضلاب در شرکت آب پاک
با توجه به EPC بودن اکثر فعالیت ها و پروژه های آب پاک، این شرکت جهت پوشش دادن پروسه ساخت و مونتاژ پکیج ها و سایر تجهیزات خود اقدام به تاسیس کارخانه ای به مساحت بالغ بر 4000 متر مربع، کاملاً مدرن و مجهز به برترین تکنولوژی های روز دنیا نموده است.
شرکت آب پاک سعی بر آن نموده است تا با بکارگیری کادری کاملاً مجرب و متخصص از یکسو و به کارگیری پیشرفته ترین تکنولوژی ها و تجهیزات روز امکان ساخت و مونتاژ کلیه تجهیزات و تاسیسات مورد فعالیت خود را فراهم نماید که همین امر زمینه ساز توان رقابت با تکنولوژی های روز دنیا می باشد.
از جمله تجهیزات و تاسیسات به کار رفته در کارخانه آب پاک می توان به جرثقیل های سقفی، دستگاه های جوش آرگون، CO2، انواع تجهیزات برش و مونتاژ، تجهیزات سند بلاست، تجهیزات پاشش رنگ، جک های روغنی و … با برندهای نامی و معتبر جهان اشاره نمود.
طراحی واحد هوادهی

جانمایی دیفیوزرها

نقشه دیفیوزرها

نقشه واحد ته نشینی

واحد کلرزنی

طراحی پکیج تصفیه فاضلاب

شماتیک پکیج تصفیه فاضلاب

ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب
تصفیه فاضلاب در جوامع کوچک و صنایع مختلف، نیازمند تصفیه خانه فاضلاب با مشخصاتی از قبیل بهره برداری آسان، عملکرد بدون بو، هزینه ساخت کم، قابل حمل بودن و … می باشد.
لذا در سال های اخیر استفاده از پکیج های تصفیه فاضلاب با ویژگی های ذکر شده و مزایای فراوان دیگر بسیار فراگیرتر شده است.
در این مقاله قصد داریم نکاتی را در رابطه با ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب و نکات موثر در تعیین این ابعاد را مورد بررسی قرار دهیم.

تعیین ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب
ابتدا به بررسی فاکتورهای مهم در تعیین ابعاد پکیج های تصفیه فاضلاب می پردازیم:
دبی ورودی به پکیج تصفیه فاضلاب
شاید بتوان گفت اصلی ترین فاکتور تعیین ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب، محاسبه و برآورد میزان دبی فاضلاب تولیدی مجموعه می باشد. لذا در مطالعات فاز صفر و یک طرح باید توجه ویژه ای به محاسبات دبی داشت.
برای طراحی سیستم تصفیه باید میزان دبی حداکثر (Qmax)، دبی متوسط (Qave) و حداقل فاضلاب (Qmin) محاسبه و تعیین گردد.
برای محاسبه دبی فاضلاب روش های مختلفی وجود دارد.
استفاده از ضرایب تبدیل آب به فاضلاب که بر اساس میزان مصرف آب دبی فاضلاب تولیدی تعیین می گردد، استفاده از فرمول های موجود در مراجع و با توجه به پارامترهای مختلف و همچین با استفاده از جداول سرانه تولید فاضلاب، می توان دبی فاضلاب تولیدی را محاسبه نمود.
علاوه بر این با استفاده از تجهیزاتی همچون پارشال فلوم و فلومتر ها نیز میتوان دبی ورودی به سیستم تصفیه و نوسانات آن را نیز مشخص نمود.
فرآیند تصفیه فاضلاب
باتوجه به آنالیز فاضلاب ورودی، شرایط محیطی، استاندارد پساب خروجی و عوامل متعدد دیگر، فرآیند مناسب پکیج تصفیه فاضلاب انتخاب می شود.
فرآیند های مختلفی از قبیل هوادهی گسترده لجن فعال (EAAS)، رشد چسبیده با بستر ثابت (IFAS)، رشد چسبیده با بستر متحرک (MBBR)، بیوراکتورهای غشایی (MBR)، راکتورهای ناپیوسته SBR، لودزاک اتینگر اصلاح شده (حذف نیتروژن) MLE، حذف نیتروژن و فسفر A₂O، انواع فرآیندهای بی هوازی UASB، ABR، UAFB و .. به صورت موفق در پکیج های تصفیه فاضلاب طراحی و اجرا شده اند.
لذا با توجه به فرآیند تعیین شده و درنظر گرفتن عوامل طراحی فرآیند از قبیل سن لجن (SRT)، زمان ماند هیدرولیکی (HRT)، میزان مواد جامد معلق (MLSS)، بارگذاری آلی و … می توان ابعاد مخازن را طراحی نمود.
نوع اپراتوری پکیج تصفیه فاضلاب
باید درنظر داشت که درصورت کنترل دستی سیستم، باید ضرایب اطمینانی را درنظر گرفت تا اپراتور بهره بردار کمتر در پایش سیستم دچار مشکل شده و پدیده هایی از قبیل بالکینگ و رایزینگ و فرار لجن و … را کمتر شاهد باشیم، که این خود بر روی ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب موثر خواهد بود.
در سال های اخیر با روی کار آمدن سیستم کنترل اتوماتیک با استفاده از ابزار دقیق ها و سنسور های آنلاین پایش فاکتورهای موثر بر فرآیند و تابلو برق ها و مدار کنترل دیجیتال با قابلیت برنامه ریزی و نمایش، کنترل عملکرد پکیج های تصفیه فاضلاب بسیار دقیق تر و ساده تر شده است، لذا دیگر نیازی به لحاظ نمودن ضرایب ذکر شده نخواهد بود.
به این صورت اپراتوری و بهره برداری سیستم تصفیه به درستی صورت میگیرد و از بروز مشکلات بهره برداری و وارد نمودن هزینه های بالا جلوگیری می گردد؛ همچنین سبب افزایش طول عمر تجهیزات نیز خواهد گردید.
میزان بارگذاری
یکی از فاکتورهای بسیار مهمی که معمولا از سوی سازندگان مورد توجه واقع نمی شود بارگذاری برروی پکیج تصفیه فاضلاب می باشد.
اهمیت این موضوع زمانی مشخص می شود که بعد از مدتی شاهد تغییر شکل ظاهری پکیج های غیر استاندارد، نشت فاضلاب به بیرون، و درنهایت از هم گسیختگی پکیج می شود.
لذا در تعیین ابعاد پکیج باید تمام شرایط بارگذاری را با محاسبات و نرم افزارهای مربوطه از قبیل QuadS، Sap2000، Plaxis و … مدل سازی نمود.

ابعاد ورق ها
بدنه پکیج های تصفیه فاضلاب از جنس فلزی، پلی اتیلنی و کامپوزیتی ساخته می شود.
در ساخت پکیج های فلزی از ورق های فولادی استفاده می گردد.
برش ورق ها جهت ساخت سازه، برش پلاسما و جوش CO2 می باشد.
بدنه سازه به طور دقیق و بر اساس استانداردهای ASME طراحی و ساخته می شود.
در صورتی که پکیج تصفیه فاضلاب از جنس پلی اتیلن و یا کامپوزیتی باشد، از پلی اتیلن با گرید HDPE100 یا HDPE80 و دارای مستربچ آنتی UV برای مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش استفاده می گردد.
همچنین پکیج های پلی اتیلن بر اساس استاندارد های ATV A 127 دارای قابلیت دفن تا عمق 1 متر خواهد بود.
با توجه به مواردی که در بالا به طور خلاصه گفته شد، ابعاد بدنه و جنس بدنه تاثیر بسیاری در ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب خواهد داشت.
مسائل زیبایی شناسی
باتوجه به اینکه معمولا پکیج های تصفیه فاضلاب در معرض دید قرار می گیرند لذا در تعیین ابعاد پکیج های تصفیه فاضلاب مسائلی از قبیل خطی سازی، تقارن و همسان سازی نیز باید مورد توجه قرار داد.
پکیج تصفیه فاضلاب شرکت آب پاک
شرکت آب پاک با دارا بودن بیش از 10 سال تجربه، طراح و سازنده انواع پکیج های تصفیه فاضلاب به صورت فلزی، پلی اتیلنی، کامپوزیتی و بتنی می باشد. در جدول زیر اطلاعاتی در خصوص ابعاد پکیج های فلزی تصفیه فاضلاب به روش هوادهی گسترده لجن فعال (EAAS) آمده است.
(جهت تصفیه فاضلاب بهداشتی – انسانی و استاندارد خروجی آبیاری کشاورزی)
مدل | ظرفیت (m3) | جمعیت تحت پوشش(person) | تعداد پکیج | طول (m) | عرض(m) | ارتفاع(m) |
AP20 | 20 | 135 | 1 | 4.5 | 2.8 | 2.8 |
AP40 | 40 | 270 | 1 | 9 | 2.8 | 2.8 |
AP60 | 60 | 400 | 1 | 10 | 3 | 3.2 |
AP70 | 70 | 470 | 1 | 11 | 3 | 3.2 |
AP100 | 100 | 670 | 2 | 12+6 | 2.8 | 2.8 |
AP150 | 150 | 1000 | 3 | (12*2)+9.5 | 2.8 | 2.8 |
AP200 | 200 | 1340 | 3 | (12*2)+10 | 3 | 3.2 |
AP300 | 300 | 2000 | 5 | 12*5 | 2.6 | 2.6 |
قیمت پکیج تصفیه فاضلاب
قیمت پکیج تصفیه فاضلاب به عوامل مختلفی بستگی دارد. در این مقاله فاکتورهای مهم تعیین قیمت سیستم های تصفیه فاضلاب مورد بررسی قرار می گیرد.
با توجه به موضوع کمبود آب که یکی از دغدغه های جهانی است و مشکلات زیست محیطی بسیار که در صورت عدم تصفیه فاضلاب و تخلیه آن ایجاد می گردد، امروزه تصفیه فاضلاب به شدت حائز اهمیت می باشد.
در بحث تصفیه فاضلاب پساب خروجی باید استانداردهای مدنظر را دارا باشد.
طراحی سیستم باید از لحاظ اقتصادی کاملاً توجیه پذیر و مقرون به صرفه باشد.
درحال حاضر پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی مقرون به صرفه ترین واحد تصفیه فاضلاب می باشد.
عوامل موثر بر قیمت
عوامل متعددی در تعیین قیمت ساخت پکیج تصفیه فاضلاب موثر می باشد.
با درنظر گرفتن تمام فاکتورهای زیر می توان حدود قیمت پکیج فاضلاب را برآورد نمود.
دبی ورودی
مقدار دبی تولیدی فاضلاب با ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب و درنتیجه مقدار مصالح مصرفی و قیمت محصول رابطه مستقیم دارد.
طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بر اساس مقدار متوسط دبی فاضلاب ورودی به پکیج تصفیه فاضلاب صورت می گیرد.
میزان دبی و ظرفیت مناسب از ضرایب تبدیل آب به فاضلاب (0.7 الی 0.9) و میزان آب مصرفی تعیین می شود.
کیفیت فاضلاب ورودی
نوع و ماهیت فاضلاب ورودی نیز از پارامتر های تاثیرگذار بر قیمت پکیج تصفیه فاضلاب می باشد.
پارامترهای کیفی فاضلاب نظیم BOD، COD، pH، TSS و … تعیین کننده نوع فرآیند می باشد.
با توجه به ماهیت فاضلاب، واحدهایی برای پیش تصفیه یا تصفیه تکمیلی باید اجرا گردد.
در صورتی که برای تصفیه فاضلاب بهداشتی روش های دیگر و کم هزینه تری به کار برده می شود.
فرآیند تصفیه فاضلاب
از مهم ترین فاکتورهای موثر در قیمت پکیج تصفیه فاضلاب بصورت زیر است :
- انتخاب نوع فرآیند تصفیه فاضلاب که هم به جهت راندمان مناسب تصفیه
- هم از نظر سادگی کنترل و بهره برداری
- و همچنین عمر مفید و انعطاف بالا در پذیرش دبی و آلاینده ها مناسب باشد.
در تصفیه فاضلاب بهداشتی، فرآیندهای تصفیه هوادهی گسترده EAAS و لجن فعال رشد چسبیده با بستر ثابت (IFAS)، از نظر اقتصادی و از نظر فنی (شوک پذیری بسیار مناسب، بهره برداری و راهبری ساده و …) بسیار توجیه پذیر می باشد.
در مقاله “تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال” می توانید مطالب بیشتری را بخوانید.
از سوی دیگر در تصفیه فاضلاب های صنعتی به جهت طیف گسترده آلاینده ها، شاهد به کارگیری فرآیندهای مختلفی از قبیل انواع فرآیند های تصفیه فیزیکی و شیمیایی، چربی گیر ها، فرآیندهای بی هوازی UASB ، ABR ، UAFB و فرآیندهای هوازی MBBR و MBR می باشیم .
استاندارد پساب خروجی
استاندارد خروجی پکیج تصفیه فاضلاب جهت استفاده مجدد نیز یکی دیگر از عوامل تعیین کننده قیمت پکیج فاضلاب می باشد.
هر چقدر کیفیت پساب خروجی بهتری مدنظر باشد، نیاز به فرآیندها و تجهیزات پیشرفته تری جهت حصول خواهد بود.
در نتیجه شاهد افزایش قیمت پکیج تصفیه فاضلاب خواهیم بود.
متداول ترین استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست در خروجی پکیج تصفیه فاضلاب جهت مصرف آبیاری کشاورزی و فضای سبز می باشد.
در شهرهای ساحلی استاندارد تخلیه به آب های سطحی نیز بسیار متداول می باشد. که خود نیاز به واحدهای فرآیندی بیشتری جهت حذف نیترات و فسفات پساب می باشد.
می توان جهت مصرف فلاش تانک ها و همچنین ورود به سیستم های تصفیه آب RO مورد استفاده قرار داد.
تجهیزات
برند تجهیزات متداول در پکیج تصفیه فاضلاب از قبیل پمپ ها، بلوئر ها، میکسر ها، دیفیوزر ها، تابلو برق و … یکی دیگر از فاکتورهای اساسی در کارایی پکیج تصفیه فاضلاب و قیمت آن می باشد.
شرکت آب پاک با تجربه چندین ساله خود در این زمینه معتبرترین برندهای اروپایی برای تجهیزات پکیج های تصفیه فاضلاب از قبیل Aerzen ، Lowara ، Ebara ، Etatron ، Jager و … به کار می برد.
سیستم کنترل
عامل موثر دیگر در اپراتوری و بهره برداری پکیج تصفیه فاضلاب نوع سیستم کنترلی در پکیج فاضلاب می باشد.
در پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی و همچنین فرآیندهای تصفیه پیچیده تر جهت کنترل بهتر سیستم از انواع آنالیزور ها و سنسورهای pH، دما، کدورتDO ،MLSS و همچنین تابلو برق های PLC و HMI با برندهای معتبر مانند Schneider استفاده می شود.
مطالب فوق به جهت آگاهی کارفرمایان و مشتریان محترم تهیه و منتشر شده.
همچنین موجب می شود هیچ گاه به جهت صرفه جویی اقتصادی محصولی با کیفیت و عمر پایین تهیه نکنند.
لازم به ذکر است که همیشه قیمت ارزان نشانه کالای بی کیفیت و قیمت گران نشانه کالای با کیفیت نیست.
کارنامه شرکت آب پاک در ساخت پکیج های فاضلاب

شرکت آب پاک طراح و سازنده انواع پکیج های بهداشتی و صنعتی با بیش از یک دهه تجربه می باشد.
مجموعه آب پاک همچنین دارای کارخانه مجهز به طراحی و ساخت پکیج های تصفیه فاضلاب است.
از جمله پروژه های پکیج فاضلاب مجموعه به موارد زیر می توان اشاره کرد :
- احداث 16 دستگاه پکیج فلزی برای شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران
- ساخت پکیج فاضلاب مسکن مهر نظرآباد به ظرفیت 900 مترمکعب بر شبانه روز
- پکیج تصفیه فاضلاب به ظرفیت 600 متر مکعب در روز، شرکت عمران شهر جدید امیر کبیر / اراک
- و بسیاری از پروژه های دیگر
برای مشاهده رزومه کامل شرکت می توانید به سایت شرکت مراجعه فرمایید.
جهت کسب اطلاعات فنی و مالی در خصوص ظرفیت های مختلف پکیج فاضلاب و مشاوره با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید:
026-34249245
026-34283958
شماره تلگرام و واتس آپ مجموعه “آب پاک“
09012362018
خیلی عالی بود…